Ko hoće da upravlja dronom, moraće položiti ispit

Autor:

Kreiran je prednacrt "Pravilnika o uslovima za izvođenje letačkih operacijama dronovima u BiH". Nadležni pozivaju sve zainteresovane strane da pošalju svoje primjedbe i pomognu da se ova oblast uredi.

0
A- A A+
Dron, Dronovi, Drone Foto: MONDO/Stefan Stojanović.

Direkcija za civilno vazduhoplovstvo BiH (BHDCA - The Bosnia and Herzegovina Directorate of Civil Aviation) objavila je prednacrt Pravilnika o uslovima za izvođenje letačkih operacija dronovima. 

Izrada Pravilnika je neophodna kako bi se u BiH regulisalo upravljanje dronovima, koje je do sada bilo ''ispod'' radara pa je ove letjelice koristio ko je i kako htio.

"Na osnovu Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama BiH i Pravila za konsultacije u izradi pravnih propisa, BHDCA obavještava zainteresovane strane (vazduhoplovnu industriju, operatore, institucije, organizacije, udruženja i pojedince) da objavljuje početak javnih konsultacija za prednacrt Pravilnika o uslovima za izvođenje letačkih operacijama dronovima", objavljeno je na sajtu BHDCA. Rok za dostavljanje komentara je do 31.01.2018. godine, a navedeni prednacrt propisa možete preuzeti OVDE.

Kako se navodi, ovim pravilnikom se propisuju opšti, tehnički i operativni zahtjevi koji trebaju biti ispunjeni od strane operatora "vazduhoplovnih modela i vazduhoplova na daljinsko upravljanje ili vazduhoplovnog sistema na daljinsko upravljanje" (dronova), a odnosiće se na dronove čija je maksimalna težina do 25 kg. 

Prema pravilniku, oni koji upravljaju dronom moraće imati potvrdu o poznavanju propisa iz civilnog vazduhoplovstva, a ona će se sticati polaganjem ispita i provjerom poznavanja Zakona o civilnom vazduhoplovstvu, Naredbe o pravilima letenja i Pravilnika o uslovima za izvođenje letačkih operacija dronovima.

Pravilnikom su klasifikovani i kategorisani dronovi, oblasti i vrste letova (operacija), obaveze vlasnika i upravljača dronovima, kao i obaveze nadležnih tijela.

Objavljivanjem početka javnih konsultacija na ovaj prednacrt propisa data je mogućnost zainteresovaniim korisnicima da dostave svoje komentare na predloženi tekst propisa. 

"Molimo Vas da tekst prednacrta propisa pažljivo pogledate i, ukoliko ste zainteresovani, svoje komentare pošaljete na: nikola.jovanovic@bhdca.gov.ba. Obrazac za dostavljanje komentara možete pronaći na internet stranici BHDCA u sekciji Usaglašavanje propisa", objavila je BHDCA.

Ostale vijesti