Pola lige strahuje za opstanak

Autor:

Izvršni odbor Fudbalskog saveza Republike Srpske odlučio je da od sezone 2019/20. Prva liga RS broji 10 umjesto dosadašnjih 12 klubova, tako da će na kraju predstojeće sezone sigurno ispasti najmanje tri, a možda čak i pet ekipa.

0
A- A A+
lopta, fudbal, pokrivalica Foto: MONDO/Bojan Jakovljević

Sezona u Prvoj ligi Republike Srpske počinje 11. avgusta, a od prvog kola, osim za šampionsku titulu i plasman u Premijer ligu BiH, vodiće se žestoka borba za opstanak, s obzirom da će na kraju sezone u niži rang takmičenja morati najmanje tri ekipe, a možda i čak pet!

Naime, na juče održanoj sjednici, Izvršni odbor Fudbalskog saveza Republike Srpske donio je odluku da od sezone 2019/20. Prva liga RS broji 10 umjesto dosadašnjih 12 klubova.

Tako će predstojeća sezona biti posljednja u kojoj će se igrati Liga za prvaka i Liga za opstanak, da bi od naredne 10 klubova igralo trokružni sistem, tačnije 27 kola.

Takođe, IO odlučio je da će na prvoligaškim terenima sve ekipe tokom 90 minuta u svakom trenutku na terenu morati imati bar dva igrača mlađa od 21 godine.

U prvoligaškom društvu u sezoni 2018/19. nastupiće: Alfa Modriča, Borac (Banjaluka), Drina (Zvornik), Kozara (Gradiška), Podrinje (Janja), Rudar Prijedor, Slavija (Istočno Sarajevo), Sloga (Gornje Crnjelovo), Sutjeska (Foča), Tekstilac (Derventa) i Željezničar (Banjaluka).

Najbolje plasirani tim izboriće promociju u viši rang, dok će tri posljednjeplasirane ekipe morati u drugoligaško društvo.

To je epilog ukoliko iz Premijer lige BiH ne ispadne niti jedan klub iz Republike Srpske (Krupa, Radnik i Zvijezda 09).

Ukoliko se desi da neko od njih napusti društvo najboljih, proporcionalno tom broju i prvoligaši će morati da se "presele" u niži rang, što znači da bi elitu Srpske na koncu sezone 2018/19. moglo da napusti čak pet klubova.

Ostale vijesti