• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bilal Bosnić od danas na slobodi

Nekadašnji vođa vehabija iz Bužima Husein Bilal Bosnić danas bi, prema najavama, trebalo da izađe iz zatvora u Vojkovićima gdje je služio kaznu od sedam godina na koju ga je osudio Sud BiH zbog podsticanja na terorizam.

 Izvor: YouTube/Screenshot

Da Bosnić danas izlazi iz zatvora jer je odslužio kaznu potvrdio je "Nezavsinim novinama" direktor zatvora Siniša Perković.

Bosniću je 2016. potvrđena presuda kojom je osuđen na sedam godina zatvora zbog vrbovanja i podsticanja na terorizam, te organizovanja terorističkih grupa. U Vojkoviće je prebačen iz Kazneno-popravnog zavoda Zenica, gdje je ranije služio kaznu.

Njemu je prvostepena presuda izrečena krajem 2015. godine kada je proglašen krivim da je 2013. i 2014. držao govore s ciljem podsticanja pripadnika selefijske zajednice da se priključe organizovanoj terorističkoj grupi u "Islamskoj državi".

Možda će vas zanimati

Njegovi govori objavljivani su na video-snimcima na "Ju tjubu", gdje je, između ostalog, isticao da je "njihovo" sve do Sandžaka.

"Ko je nas zaustavio `95. da ne uzmemo Banjaluku i Prijedor i da ne izvršimo obećanja koja smo narodu davali - da ćemo doći na Drinu, da ćemo klanjati na mostu Mehmed-paše? Da ćemo onda krenuti prema Sandžaku? To je sve naše", poručivao je Bosnić.

Jedna od njegovih poznatijih rečenica je i ona u kojoj "ciljaju" na uzimanje harača od Hrvata i Srba u BiH, odnosno deset odsto imovine, po uzoru na Osmansko carstvo.

Uhapšen je 3. septembra 2014. godine u akciji "Damask" zajedno sa još 15 selefija, a nakon tri mjeseca pušteni su na slobodu. Međutim, ubrzo potom ponovo je uhapšen, a zatim vraćen u pritvor.

Stručnjaci za bezbjednost smatraju da izlazak Bosnića na slobodu predstavlja izazov za policiju i ostale bezbjednosne agencije.

Dok je bio u zatvoru, Bosnić je pokušavao da izađe na slobodu upućujući molbe da mu se prekine izdržavanje zatvorske kazne, a obraćao se i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu sa žalbom u kojoj je naveo da on, između ostalog, nije imao pravično suđenje, pravo na slobodu misli i govora.

Profesor na fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu Armin Kržalić smatra da bezbjednosne agencije treba da imaju kontakt sa tim osobama i da ih ne mogu potcijeniti niti precijeniti u vezi sa adaptacijom kao i mogućnošću da se vrate na staro.

To je, dodao je, jedna od obaveza bezbjednosnih organa, posebno u slučajevima kada su u pitanju osobe osuđene za teška krivična djela.

"Onda je još veća odgovornost na bezbjednosnim organima, da takve osobe uključe u društvo, ali i da ih prate, nadziru, da ne bi došlo do ponovnog izvršenja krivičnog djela", rekao je Kržanić za "Nezavisne".

ŽUPLJANIN: BOSNIĆ TREBA DA BUDE POD POJAČANIM NADZOROM

Dekan banjalučkog Fakulteta za bezbjednost i zaštitu Slobodan Župljani izjavio je Srni da nekadašnji vođa vehabija iz Bužima Husein Bilal Bosnić po izlasku iz zatvora treba da bude pod pojačanim nadzorom.

Župljanin je istakao da u sadašnjoj složenoj situaciji, ljudi koji su činili ili pripremali teroristička djela, te na bilo koji drugi način učestvovali u pripremanju terorističkih akata, sasvim sigurno moraju da budu predmet pojačane pažnje nadležnih državnih struktura.

"Naravno, ko kod je osuđen i izdržao kaznu za djelo koje je nekada u prošlosti počinio ne može čitav život da bude pod hipotekom tog djela, ali s obzirom da je riječ o najtežim djelima iz oblasti terorizma potrebno je da bude pod pojačanim nadzorom", smatra Župljanin.

Prema njegovim riječima, za takve osobe, ne samo za Bosnića, potrebno je da se sačine posebni programi za resocijalizaciju kojima bi se pratilo njihovo ponašanje i kretanje nakon izdržane kazne, vodeći računa o stepenu ugrožavanja ljudskih prava i sloboda.

Župljanin je naveo da Bosnić izlaskom iz zatvora praktično postaje slobodan čovjek i u tom smislu on mora da uživa prava koja mu propisuju univerzalna dokumenta o ljudskim pravima i slobodama.

"Ali, isto tako, kao prijetnja za bezbjednost u nekom prethodnom periodu, koji nije tako daleko, a imajući u vidu složenu bezbjednosnu situaciju u BiH u ovom momentu, sasvim sigurno je da će takvim osobama morati da se posveti pojačana pažnja, vodeći računa da se prekomjerno ne ugrožavaju osnovna prava i slobode", naveo je Župljanin.

On je istakao da bi informaciji o izlasku Bosnića iz zatvora bezbjednosne strukture trebalo da daju određeni značaj i pažnju i dodao da je Bosnić u skladu sa presudom Suda BiH izdržao kaznu koja mu je propisana, ali se postavlja ozbiljno pitanja da li je u toku izdržavanja kazne zatvora došlo do njegove resocijalizacije.

"Da li je neko to pratio, da li o tome postoje neki izvještaji i da li postoji ikakav plan i program resocijalizacije koja bi se nastavila izlaskom iz zatvora?", upitao je Župljanin.

(Srna, Mondo)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE