• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počela faza testiranja: Proizvedeni prvi dronovi u BiH

Autor Nikolina Damjanić

Nakon potpisivanja sporazuma o saradnji Centra za napredne tehnologije iz Sarajeva s Ministarstvom odbrane BiH, prvi bh. dronovi ulaze u novu fazu testiranja

 shutterstock_2430538153.jpg Izvor: Shutterstock

Prema riječima direktora Ensara Mulaosmanovića, ova saradnja je od izuzetne važnosti zbog uzajamne pomoći i mogućnosti da, u okviru projekta “Istraživanje i razvoj dinamičkog sistema - bespilotna letjelica”, inžinjeri Centra koriste piste i potrebnu infrastrukturu Ministarstva.

Podsjetimo, Centar za napredne tehnologije do sada je razvio nekoliko prototipova prvih bh. dronova. Njihova izrada započeta je s ciljem da budu korištene isključivo u civilne svrhe, za praćenje, preveniranje i nadzor požarišta, proučavanje šuma ili mjerenje kvaliteta zraka, ali danas je već izvjesno da će se bh. dronovi moći koristiti i u druge svrhe.

"Zbog rata u Ukrajini mijenja se vojna strategija, cijeli svijet je okrenut ka tome i ne bi bilo dobro da i mi ne razmišljamo o tim stvarima", kaže Mulaosmanović za “Avaz”.

Dodaje da se uporedo radi na razvoju pet bespilotnih letjelica te da će, nakon ugradnje softvera i testiranja, u narednih nekoliko mjeseci biti utvrđena namjena za svaku od njih.

Osim onih na baterije, razvija se i prototip drona s fiksnim krilima koji pogoni benzinski motor, kao i model s vertikalnim uzletom uz pomoć baterije i letom uz pogon na benzinski motor koji se pali na određenoj visini.

"Najveća ograničenja za električne tipove su baterije. Mi možemo komercijalno kupiti baterije, ali naša je namjera da se i to ovdje riješi", pojašnjava Mulaosmanović.

Za serijsku proizvodnju letjelica potrebni su proizvođač i tržište, a kada su u pitanju vojne letjelice, Mulaosmanović očekuje da će se uključiti i fabrike namjenske industrije.

"Nadam se da će “Zrak” izaći na zelenu granu jer ima kapacitete koje možemo koristiti, ali i ostale firme namjenske industrije, kao i privatne firme u ovom sektoru. To nam je naredni korak, ali su nam potrebne fabrike, određene dozvole, pa ćemo u tom pravcu djelovati", ističe Mulaosmanović.

(Avaz/MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE