• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prijedor: Građani ne očekuju sankcije prema RS

Autor Anadolija

Iz Gradske komisije za provođenje referenduma Prijedor saopšteno da je svih 129 glasačkih mjesta na području ovog grada jutros u sedam sati otvoreno i da glasački proces rotiče bez problema.

 Prijedor: Građani ne očekuju sankcije prema RS Izvor: Mondo/Dušan Volaš
Izvor: Mondo/Dušan Volaš

U najbrojnijem gradskom naselju Pećani glasanje se odvija u školi „Dositej Obradović „na četiri glasačka mjesta.

„Ne bi mi savjest mogla dozvoliti, niti oprostiti da nisam izašao i da nisam glasao", izjavio je Željko Čović nakon glasanja na zabranjenom i neustavnom referendumu.

Njegovo mišljenje dijeli i Stana Berić koja je glasala i za svog supruga koji kao ratni vojni invalid nije u mogućnosti da dođe na glasačko mjesto.

„Očekujem poštivanje demokratije i svega što ide uz to. Kad većina nešto odluči, onda to tako treba da bude", rekao je Draženko Gončin.

Uvjeren je da nakon održavanja referenduma neće uslijediti sankcije prema RS, ili nekim njenim političarima o kojima se govori, jer smatra da za međunarodnu zajednicu ovo nije bitno pitanje, kao što je bitno za srpski narod u RS.

Prijedorsko biračko tijelo broji 86.125 građana sa pravom glasa.

Vlasti u RS danas su organizovale referendum o 9. januaru kao Danu Republike Srpske, entitetskom prazniku koji je Ustavni sud BiH ranije proglasio neustavnim, a nakon toga odbio zahtjev Narodne skupštine RS za preispitivanje te odluke i potom donio i privremenu mjeru kojom je zabranio daljnje aktivnosti na provođenju referenduma.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je u septembru 2015. godine Ustavnom sudu BiH podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti 9. januara, datuma koji se u Republici Srpskoj obilježava kao Dan RS-a. Sud je utvrdio kako je 9. januar kao Dan RS-a neustavan, odnosno da Zakon o praznicima Republike Srpske nije u skladu sa članom I/2. Ustava Bosne i Hercegovine.

Venecijanska komisija (Komisija za demokratizaciju putem zakona Vijeća Evrope) takođe je iznijela stav da je izbor 9. januara za Dan Republike Srpske "podstaknut osjećajima i događajima od značaja za samo jedan narod, dok ga druge zajednice smatraju bolnom uspomenom, uz zaključak kako nastavak obilježavanja ovog datuma može dovesti do diskriminacije".

Uprkos odluci Ustavnog suda BiH, Narodna Skupština RS-a sredinom jula donijela je odluku o raspisivanju referenduma za 25. septembar te izabrala i imenovala Republičku komisiju za sprovođenje referenduma. Referendumsko pitanje glasi: "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?".

Današnji referendum ne podržavaju Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC) - uz izdvojeno mišljenje Rusije, kao i Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, koji je ranije upozorio na moguće sankcije. 

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE