• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pravilnik o lijekovima ponovo na razmatranju

Autor mondo.ba

Stručni savjet Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH danas će ponovo razmatrati pravilnik o maksimalnim cijenama lijekova u BiH

Stručni savjet Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH danas će sa predstavnicima Savjeta ministara BiH održati sjednicu na kojoj će biti riječi o pravilniku o cijenama lijekova, potvrdio je Srni predsjednik Savjeta Ivan Prlić.

Članovi Savjeta raspravljaće o prečišćenom tekstu pravilnika i pokušati se dogovoriti o članu deset koji se odnosi na utvrđivanje koeficijenta za obračun cijene lijekova.

"Ako pravilnik danas bude usaglašen, odmah ide u Savjet ministara BiH. Nakon usvajanja biće objavljen u `Službenom glasniku`, a potom će Agencija utvrditi i objaviti cijene lijekova na svojoj internet stranici", rekli su ranije u Agenciji za lijekove.

U Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH Srni je ranije rečeno da su za Prijedlog pravilnika o načinu kontrole cijena prikupljene sve potrebne saglasnosti i mišljenja i upućena Generalnom sekretarijatu Savjeta ministara BiH.

Lideri stranaka koje čine vlast na nivou BiH razgovarali su na jučerašnjem sastanku o smanjenju cijene lijekova.

Savjet ministara BiH je pravilnik o cijenama lijekova u julu skinuo sa dnevnog reda, a u Agenciji kažu da ne znaju razlog.

"BiH je ostala jedina zemlja bez ovog akta i jedina u kojoj cijene lijekova formira industrija, bez uticaja države. Zato se lako da zaključiti da je ključ opstrukcija u rukama farmaceutske industrije", rečeno je Srni u Agenciji.

Pravilnik u julu nije razmatran, a obrazloženje Savjeta ministara BiH bilo je da čekaju mišljenje Direkcije za evropske integracije BiH i Stručnog savjeta Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Direkcija za evropske integracije je mišljenje o usklađenosti Prijedloga pravilnika o načinu kontrole cijena u propisanom roku dostavila Agenciji za lijekove i medicinska sredstva, rečeno je u Direkciji.

Iz Direkcije napominju da mišljenja o usklađenosti Direkcija ne dostavlja Savjetu ministara, već predlagaču propisa od kojeg i prima zahtjev za mišljenje, što je u konkretnom slučaju Agencija za lijekove i medicinska sredstva.

Neke farmaceutske kompanije u BiH negoduju zbog donošenja pravilnika o lijekovima, jer smatraju da će se to negativno odraziti na njihovo poslovanje.

Usvajanjem ovog pravilnika bio bi ispunjen ključni uslov za deblokadu kredita Svjetske banke za BiH od 122 miliona KM, a njegovo usvajanje traži i Evropska komisija.

Sastanak je zakazan za 14.00 časova u zgradi zajedničkih institucija u Sarajevu.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE