• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vojska ostaje bez municije?

Autor mondo.ba

Ministarstvu odbrane (MO) BiH nedavno je oboren novi tender za nabavku logističkih sredstava koji datira još iz aprila prošle godine.

U najkraćem, riječ je o konkursu za nabavku municije i artificije za potrebe OS BiH za 2016. godinu (u okviru čeverogodišnjeg sporazuma) koji, međutim, nikada u potpunosti nije realizovan.

Nedavno, preciznije 15. februara, poništena su i tri njegova lota vrijednosti 5,4 miliona KM.

Tako se dogodio apsurd da je retroaktivno poništen tender (u ovoj za prošlu godinu), no ono što više brine jeste pitanje ostaje li vojska bez municije, pišu "Nezavisne novine".

Iz Ministarstva tvrde da ne ostaje, no tu informaciju je, barem u ovom trenutku, gotovo nemoguće provjeriti bez ozbiljnije parlamentarne inspekcije.

Dušanka Majkić, dugogodišnji član parlamentarne Komisije za odbranu i sigurnost, podsjeća da MO BiH već godinama dobija revizorsko mišljenje s rezervom, najviše zbog problematičnih tendera.

"To je isuviše ozbiljna stvar da bih nešto govorila napamet, ali mislim da svakako taj slučaj treba dobro ispitati. Treba znati da pokazatelji o spremnosti OS BiH daju vrlo alarmantne podatke. A sve to je takvim velom tajne prekriveno da ja nemam pojma šta se u MO BiH dešava", ističe Majkićeva.

Prema detaljima ovog oborenog tendera, najvredniji je lot 1, koji se odnosi na nabavku puščane municije (oko 4,49 miliona KM), dok se ostala dva lota odnose na kupovinu signalnih sredstava (oko 208.000 KM), odnosno dimnih kutija i imitatora dejstva bojnih UbS (482.000 KM).

Na pitanje kako je moguće da bude poništen tender (lotovi) koji se odnosi na godinu koja je već prošla, iz MO BiH odgovaraju da je tokom provođenja procedure "Komisija za nabavke u nekoliko navrata odabrala ponuđača, ali da je na to bilo žalbi Uredu za razmatranje žalbi čija su rješenja zahtijevala nastavak procedure, a time i produžavanje vremena nabavke".

"Zadnje rješenje Ureda za razmatranje žalbi je bilo 22. decembra 2016, nakon čega je Komisija za nabavke 3. februara 2017. donijela konačnu odluku o odabiru najpovoljnijeg ponuđača za LOT-ove 2 i 3 i odluku o poništenju postupka za LOT-ove 1, 4 i 5 zbog ekonomski neprihvatljive cijene", ističu iz MO BiH.

Nadalje tvrde da OS BiH "u okviru planskih aktivnosti planiraju i nabavku i zanavljanje municije, odnosno MiMES-a".

"Ni u kom slučaju ne znači da su OS BiH ostale bez ovih sredstava, već će se njihovo stanje uskladiti sa potrebama za izvršavanje misija i zadataka u narednom periodu", ističu iz MO BiH, ma šta to značilo.

Hamza Višća, brigadir u penziji, danas vojno-politički analitičar, kaže da su tek dva razloga za obaranje tendera - da on nije definiran i proveden po pravilima, ili da je bilo intervencija menadžmenta MO BiH.

"Najčešće je to intervencija da se i nabavke vrše po etničkim kriterijima. Pouzdano znam da se u MO BiH planiranju posvećuje potrebna pažnja, ali koordinacija kaska, pa je otuda prisutan nedopustiv raskorak u dinamici nabavki i tempu trošenja sredstava", ističe on, te upozorava na posebnu opasnost.

"To je ako se izostanak pravovremene nabavke odrazi na gotovost i operativnost jedinica i komandi, bilo da se radi o nabavci ogreva, goriva, municije ili drugih sredstava", upozorava Višća, te zaključuje da su javne nabavke "vjerovatno najveći problem u funkcionisanju MO BiH".

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE