Slatke i sočne, jagode su ne samo ukusne nego su i dobar izvor vitamina C. Uživajte u svježim jagodama ali ih probajte i u raznim kolačima. Evo jedan u kojem ćete sigurno uživati!
Sastojci:
Jagode 450 g
Šećer 170 g
Glatko brašno 170 g
Jaja 3 kom
Priprema:
3 cijela jaja mikserom pomiješajte sa 170 grama šećera. Miksajte sve oko 2 minute dok ne dobijete glatku kremu.
U nju kuvačom lagano umutite 170 grama prosijanog glatkog brašna i na kraju dodajte još 450 grama svježih jagoda narezanih na manje komade.
Što sitnije narežete jagode to će vam kolač ljepše ispasti.
Smjesu prebacite u namašćen kalup za torte te stavite sve u zagrijanu rernu, piše Darko Kontin poznati bloger.
Kolač pecite prvih pet minuta na 200 stepeni nakon čega smanjite temperaturu na 175 stepeni i pecite dodatnih 30 minuta ili dok kolač nije gotov (provjerite da li je gotov s drvenom čačkalicom).
Naša preporuka: Kombinujte sa sladoledom od vanilije :)