Mirise na ljeto Grcka piletina sa rizom

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kuhinja

Miriše na ljeto: Grčka piletina sa rižom

Autor mondo.rs
Autor mondo.rs

Jednostavna za pripremu, neodoljivog ukusa, piletina pripremljena na grčki način će vas oduševiti.

piletina Izvor: GULIVER GETTY IMAGES/ THINKSTOCK, ZORYANCHIK/ISTOCKPHOTO

Isprobajte ovaj jednostavan recept za pripremu pilećih bataka!

Sastojci:

6 pilećih bataka

Soli i bibera po ukusu

Kašičica sušenog origana

3 čena bijelog luka, sitno isjeckana

Tri limuna

Dvije kašike maslinovog ulja

Pola glavice luka, sitno isjeckanog

Šolja riže

600 mililitara pileće supe iz kocke

Kašika svježeg origana, svježe isjeckanog

Šolja zelenih maslina

Pola šolje fete, isjeckane na kockice

Svjež peršun, sitno isjeckan

Priprema:

Rernu zagrijte na 200 stepeni. Pileće batake posolite i pobiberite po ukusu. U manjoj činiji pomiješajte sušeni origano, čen bijelog luka i narendanu koricu jednog limuna, pa mješavinu utrljajte u meso.

Maslinovo ulje zagrijte u posudi koja smije u rernu, stavite piletinu, tako da strana sa kožicom bude na dnu i pecite 7 do 9 minuta ili dok piletina ne počne da rumeni, a onda meso stavite na tanjir. U ulje preostalo od prženja dodajte sitno isjeckan crni luk i dva čena bijelog luka, pa dinstajte dok ne postane zlatnožut. Umiješajte rižuč, pa propržite jedan minut.

Dodajte pileću supu i ostavite da proključa. Umiješajte svjež origano i sok jednog limuna, a preostala dva limuna isjecite na kolutove i ostavite sa strane.

Pileće batake stavite u rižu, tako da kožica bude s gornje strane, pa posudu prebacite u rernu i pecite dok riža ne upije svu tečnost, a meso ne bude sasvim kuvano, oko 20 do 25 minuta.

Na meso stavite kolutove limuna, pa pojačajte rernu na 250 i ostavite meso oko tri minuta, da se napravi lijepa korica.

Kad se ispeče, dodajte masline i feta sir isjeckan na kockice, ukrasite svježim peršunom i služite toplo.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop

loader