Jednostavna za pripremu, neodoljivog ukusa, piletina pripremljena na grčki način će vas oduševiti.
Isprobajte ovaj jednostavan recept za pripremu pilećih bataka!
Sastojci:
6 pilećih bataka
Soli i bibera po ukusu
Kašičica sušenog origana
3 čena bijelog luka, sitno isjeckana
Tri limuna
Dvije kašike maslinovog ulja
Pola glavice luka, sitno isjeckanog
Šolja riže
600 mililitara pileće supe iz kocke
Kašika svježeg origana, svježe isjeckanog
Šolja zelenih maslina
Pola šolje fete, isjeckane na kockice
Svjež peršun, sitno isjeckan
Priprema:
Rernu zagrijte na 200 stepeni. Pileće batake posolite i pobiberite po ukusu. U manjoj činiji pomiješajte sušeni origano, čen bijelog luka i narendanu koricu jednog limuna, pa mješavinu utrljajte u meso.
Maslinovo ulje zagrijte u posudi koja smije u rernu, stavite piletinu, tako da strana sa kožicom bude na dnu i pecite 7 do 9 minuta ili dok piletina ne počne da rumeni, a onda meso stavite na tanjir. U ulje preostalo od prženja dodajte sitno isjeckan crni luk i dva čena bijelog luka, pa dinstajte dok ne postane zlatnožut. Umiješajte rižuč, pa propržite jedan minut.
Dodajte pileću supu i ostavite da proključa. Umiješajte svjež origano i sok jednog limuna, a preostala dva limuna isjecite na kolutove i ostavite sa strane.
Pileće batake stavite u rižu, tako da kožica bude s gornje strane, pa posudu prebacite u rernu i pecite dok riža ne upije svu tečnost, a meso ne bude sasvim kuvano, oko 20 do 25 minuta.
Na meso stavite kolutove limuna, pa pojačajte rernu na 250 i ostavite meso oko tri minuta, da se napravi lijepa korica.
Kad se ispeče, dodajte masline i feta sir isjeckan na kockice, ukrasite svježim peršunom i služite toplo.