Oduševiće vas mirisom i ukusom!
Ako čeznete za mirisima i ukusima jeseni, u prodavnici možete nabaviti bundevu i napraviti ovaj izdašni rižoto. Bogatu aromu daće mu žalfija i malo belog vina.
Sastojci:
300 grama pirinča
500 grama bundeve
Tri manje glavice luka
Pet čenova belog luka
Jedan decilitar belog vina
So, biber
Kocka supe od povrća
Pola kašičice šećera
Maslinovo ulje
Žalfija
Priprema:
Rernu zagrejte na 190 stepeni. Bundevu oljuštite i isecite na kockice, stavite na pleh i prelijte maslinovim uljem. Dobro posolite i pobiberite, i pecite oko 30 minuta, dok ivice ne potamne a komadi budu mekani kada ih bocnete viljuškom.
Za to vreme, u većoj šerpi zagrejte maslinovo ulje i dodajte luk iseckan na rebarca. Pržite ga na srednjoj vatri, i pospite sa malo šećera kako biste ubrzali proces karamelizacije.
Kada luk potamni, dodajte sitno seckan beli luk i žalfiju. Zalijte vinom, dinstajte nekoliko minuta kako bi alkohol ispario, a zatim umešajte pirinač. Kocku za supu rastvorite u 500 mililitara kipuće vode, i nalivajte supom pirinač uz lagano mešanje. Tajna dobrog rižota je u mešanju i postepenom dodavanju tečnosti, pa budite strpljivi, trebaće vam dvadesetak minuta u zavisnosti od sorte pirinča i možda ćete morati da dodate još vode.
Kada je pirinač al dente, umešajte komadiće bundeve, promešajte i sklonite s vatre. Ostavite da "odmori" desetak minuta pre serviranja.
Kako vi pripremate rižoto? Recite nam u komentarima!