• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Banjaluci počeo „Intime Jazz Fest“

Autor Dragana Božić

Koncertom vrhunskog džez sastava “Tamara Obrovac Transhistria Quartet" u ponedjeljak uveče u Koncertnoj dvorani Banskog dvora - Kulturnog centra otvoren je 3. festival džez muzike "Intime Jazz Fest".

 U Banjaluci počeo „Intime Jazz Fest“ Izvor: Banski dvor/promo

Koncert je održan je uz primjenu svih propisanih mjera i preporuka nadležnih organa - mjerenje tjelesne temperature, te obavezno nošenje zaštite maske i održavanje fizičke distance.

Zbog trenutne epidemiološke situacije dvojica stalnih članova kvarteta, muzički umjetnici iz Slovenije, Uroš Rakovec (akustična gitara) i Žiga Golob (kontrabas) nisu bili u prilici da doputuju u Banjaluku. Na sceni su se sa Tamarom uz njenog stalnog člana Krunu Levačića (bubnjevi) našli Elvis Penava (akustična gitara) i Zvonimir Šestak (kontrabas) iz Hrvatske.

Tamara Obrovac, pjevačica, flautistkinja, kompozitorka i autorka tekstova, jedna od najznačjnijih i najsvestranijih ličnosti na hrvatskoj muzičkoj sceni čestitala je Banskom dvoru i direktoru Mladenu Matoviću na organizaciji festivala i u ovako teškim uslovima.

"Zaista je rijetkost da se održava neki festival u ovom vremenu. Jako je važno da u doba korone ne umre sve i da kultura ne prestane živjeti. Svima je teško, ali muzičarima pogotovo s obzirom da koncerata zaista nema", kazala je Tamara poznata po svom specifičnom muzičkom izražaju i unikatnoj muzici u kojoj spaja džez i etničke uticaje zavičajne Istre.

Ovaj istaknuti sastav publiku je odveo na jedinstveno muzičko putovanje Istrom i Mediteranom, kroz prizmu savremenog džeza.

"Što se tiče Istre i džeza to je moj osnovni spoj. Istra je, recimo to tako, moja istina i moj korijen, a džez je moj zanat, ljubav i znanje", dodala je Tamara.

Izvor: Banski dvor/promo

Tamara Obrovac izdala je dvanaest autorskih kompakt diskova, na kojima je autorica muzike i najvećeg dijela tekstova. Održala je preko 500 međunarodnih koncerata, komponuje za pozorište i film, a za svoj je rad višestruko nagrađivana. Između ostalog, dobitnica je 8 Porina, hrvatske godišnje diskografske nagrade, „Zlatne arene“ za muziku za film “Što je muškarac bez brkova”, kao i dvije nominacije za BBC Radio 3 World music Awards 2004 u kategoriji Evropske muzike i Nagrade publike, a njeni nastupi popraćeni su i mnogobrojnim pozitivnim reakcijama međunarodne kritike i publike.

3. festival džez muzike "Intime Jazz Fest" konceptualno je zamišljen kao kamerni  festival džez muzike koji će se fokusirati na manje sastave i  vrhunske soliste ovog muzičkog žanra, uključujući maksimalno formacije do džez kvarteta koji su ušli u festivalsku selekciju.

"Potpuno svjesni cjelokupne i veoma složene situacije u vezi sa pandemijom virusa korona, Banski dvor nastoji da uz maksimalno poštivanje svih propisanih mjera i preporuka, održi kontinuitet i istraje u svojoj misiji organizovanja kvalitetnih kulturnih programa i u ovim nesvakidašnjim okolnostima tzv. „nove normalnosti“. U svemu ovome što nas je snašlo, čini nam se da nam je kultura danas možda potrebnija više nego ikad a u prilog tome najbolje svjedoči  veliko interesovanje publike i izuzetna posjećenost svih programa u organizaciji Banskog dvora- rekao je Mladen Matović, direktor Banskog dvora - Kulturnog centra.

Drugog dana Festivala džez muzike, uutorak 24. novembra predstaviće se renomirani internacionalni džez sastav Per "Bass Viking" Mathisen Trio.

Sviranje ova tri nevjerovatna muzičara opisuju kao magičan spoj modernog akustičnog džeza i električnog fank-roka visoke voltaže, a oni su:

Per Mathisen (NOREŠKA) – kontrabas & električni bas  

Daniel Bulatkin(ČEŠKA/RUSIJA) – klavijature

Utsi Zimring(IZRAEL) – bubnjevi

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop