• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za dostignuća u savremenoj književnosti: Nenadu Šaponji nagrada "Kočićevo pero"

Autor Dragana Božić

Književniku Nenadu Šaponji dodijeljena je književna nagrada "Kočićevo pero" za ljeto 2023. godine za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost ljepoti Kočićeve misli i riječi za knjigu "Psihologija gravitacije", u izdanju novosadskog "Prometeja", jednoglasna

 Nenad Šaponja dobitnik Kočićevog pera Izvor: Zadužbina Petar Kočić

Nikola Vukolić, predsjednik žirija u kojem su bili i Miljenko Jergović i Mladen Vesković, rekao je da je Šaponja jedan od najznačajnijih pjesnika u regionu, ali je značajan činilac i šireg pjesničkog podneblja.

"On je jedan od onih malobrojnih srpskih pjesnika koji su svestrano obrazovani. Različitost njegovih obrazovnih kodova njegov, rekli bismo, cjelokupni diskurs poetičkog obrasca, koji bismo bez ustezanja mogli nazvati `šaponjizam`, dekodira kroz različita intelektualno-spoznajna iskustva", naveo je Vukolić, saopšteno je iz Zadužbine "Petar Kočić Banjaluka-Beograd".

On je dodao da je Šaponja još jednom na sebi svojstven način dokazao snagu, polisemantičnost i impresivnost svog lirskog izraza.

Nagrada "Kočićevo pero", koju dodjeljuje Zadužbina "Petar Kočić Banjaluka-Beograd", biće svečano uručena početkom oktobra u Vukovoj zadužbini u Beogradu.

O dobitniku nagrade, između ostalih, govoriće književnici Nikola Vukolić, Miljenko Jergović, Mladen Vesković i Predrag Jašović. 

(Srna)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop