• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zbirka slavnog Džejmsa Džojsa čiji naslov možete domaštavati

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Početkom jula, u izdanju izdavačke kuće Imprimatur, a u prevodu Vokija Ercega, objavljena je zbirka "Pomes Penyeach" Džejmsa Džojsa.

 "Pomes Penyeach" Džejmsa Džojsa u izdanju Imprimatura Izvor: Imprimatur

Zbirka sadrži 13 pjesama, a ovo izdanje, pored detaljnog i informativnog predgovora te komentara koji čitaoce vode iza kulisa prevodilačkih napora, nudi i mogućnost uporednog čitanja na engleskom i srpskom jeziku.

S rječju "poems" Džojs je izveo anagramsku igru, brz ali efektan trik, pretvorivši pjesme u "pomes" (starofrancuska riječ za jabuke), a dvije riječi "penny each", približavajući ih ali i izbacujući slovo – n – pretvorio je u jednu, čime je otvorio prostor i uveo čitaoca da sam domaštava, pa i da po svojoj volji načini naslov.

"Da bi se čitalac na neposredan način približio pjesnikovoj namjeri, treba zamisliti da je Džojs ovu knjigu tretirao kao zbirku od dvanaest pjesama (zbirka se prodavala po cijeni jednog šilinga, dvanaest penija, odnosno dvanaest franaka) i da je trinaesta pjesma (u originalu "Tilly") – trgovački pride, gratis na ukupnu ponuđenu (ili prodatu količinu), prema običaju irskih mljekadžija da mušterijama dospu dodatnu količinu mlijeka u posudu (irski: "tuilleadh"), običaj sličan engleskim pekarima da u tuce ("baker's dozen"), koji se sastoji od dvanaest vekni, kao dodatak po pravilu dodaju trinaestu", navodi prevodilac Voki Erceg u predgovoru, pojašnjavajući neobičan naslov ove zbirke.

Izvor: Imprimatur

Džejms Džojs (1882–1941), jedan od najuticajnijih irskih pisaca i utemeljivača moderne književnosti, rođen je i odrastao u Irskoj, ali je ostatak života proveo na raznim mjestima u Italiji, Francuskoj i Švajcarskoj.

Među njegova najznačajnija djela ubrajaju zbirka priča "Dablinci" te romani "Portret umjetnika u mladosti", "Uliks" i "Fineganovo bdijenje".

Zbirka "Pomes Penyeach" je druga knjiga Džejmsa Džojsa objavljena u izdavačkoj kući Imprimatur.

Godinu dana ranije, takođe u prevodu Vokija Ercega, objavljen je i "Đakomo Džojs", za piščevog života neobjavljen rukopis, sačinjen od 50 poetskih fragmenata.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop