• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Knjiga za vikend: „Đakomo Džojs“, neobjavljeni rukopisi irskog pisca

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Džejms Džojs (1882–1941), jedan od najuticajnijih irskih pisaca i utemeljivača moderne književnosti,

 Đakomo Džojs Imprimatur  Izvor: Imprimatur

U prevodu Vokija Ercega, a u izdanju izdavačke kuće Imprimatur, u julu je objavljena knjiga Džejmsa Džojsa „Đakomo Džojs“, za piščevog života neobjavljen rukopis, sačinjen od 50 poetskih fragmenata, nastajao tokom Džojsovog boravka u Trstu, dok je završavao rad na „Portretu umjetnika u mladosti” te počinjao s radom na „Uliksu”.

Ovo izdanje stiže nam upotpunjeno predgovorom, komentarima i detaljnim prevodiočevim dnevnikom.

- „Đakomo Džojs” ispoveda ljubav prema jednoj od svojih učenica u odnosu na koju je najčešće inferioran: na skliskom tlu pripovesti, pripovedač sklon ironiji i sarkazmu, neprestano posrće (…) Međutim, što više (pro)čitavamo ovu naizgled unisonu „ljubavnu poemu, studiju o ljubavi”, erotsko pismo upućeno, ne nepoznatom, već pre tajanstvenom adresatu, voajeristička zagledanost u svoj predmet žudnje sve nam se više čini kao pogled usmeren prema ogledalu sopstvenog starenja i smrtnosti, kao susret sa svojim dvojnikom, sa odrazom svoga smrtnog lika iz ogledala – zaprepašćenost voajera koji, najednom, shvati da je i sam posmatran – ističe prevodilac Voki Erceg u predgovoru ovoj knjizi.

Džejms Džojs (1882–1941), jedan od najuticajnijih irskih pisaca i utemeljivača moderne književnosti, rođen je i odrastao u Irskoj, ali je ostatak života proveo na raznim mjestima u Italiji, Francuskoj i Švajcarskoj.

Među njegova najznačajnija djela ubrajaju su pjesničke zbirke „Kamerna muzika” i „Pomes Penyeach”, zbirka priča „Dablinci”, drama „Izgnanici”, te romani „Portret umjetnika u mladosti”, „Uliks” i „Fineganovo bdijenje”. Pojedini segmenti iz rukopisa „Đakomo Džojs” našli su svoje mjesto i u drugim njegovim djelima.

„Đakomo Džojs” ujedno je i prvi naslov iz serije Imprimaturovih knjiga koje će se isključivo moći pronaći na sajtu izdavača.

(MONDO)

Povezano

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop