• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stevi Grabovcu dodijeljena NIN-ova nagrada: Kad se spusti zavjesa, pisac ostaje sam u svojoj samoći

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Jubilarna 70. NIN-ova nagrada za najbolji roman godine dodijeljena je danas u Beogradu banjalučkom piscu Stevi Grabovcu.

 Stevi Grabovcu dodijeljena NIN-ova nagrada Izvor: Mondo - Slaven Petković

Dobitnik NIN-ove nagrade za roman godine Stevo Grabovac rekao je nakon što mu je nagrada uručena da roman "Poslije zabave" pisao "dugo, možda i predugo". On je rekao da je ta knjiga stavila na iskušenje svu njegovu vjeru koju je sticao cijeli život i ideale.

"Iako, možda naivno, mislim i vjerujem da rješenje svih naših problema leži samo u tome da mislimo na drugo ljudsko biće, ne iz sebičnih razloga, ne iz nekakve koristi, već iz nečega što postoji u nama i što se zove ljubav", rekao je on.

Kako je dodao, spoznaja da je 70. dobitnik NIN-ove nagrade stavila je pred njega odgovornost i čast da stoji u društvu onih koji su proteklih 70 godina stajali na tom mjestu.

"Ja sam jedan od onih pisaca koji su došli iz aninomnosti i neke poluanonimne književne produkcije, tako da ovu nagradu ne smatram samo kao priznanje mom radu, već i radu mog izdavača. Želim da izrazim zahvalnost članovima žirija što su prepoznali taj rad i suštinu ovog romana, koji jednim svojim dijelom diže iz pepela i sudbinu pisca na ovim našim prostorima. A, sudbina pisca, kad se spusti zavjesa i kad čitav ovaj spektakl prođe, kao što sve prolazi, on ostaje sam u svojoj samoći a ona postaje sve veća i veća", rekao je Grabovac i dodao:

"Hvala vam što ste prepoznali književno djelo jednog pisca koji dolazi iz druge sredine, pisca koji piše o marginalizovanim likovima i događajima i čiji stil i način pisanja ne teži uzvišenim jezičkim dometima, već jednostavnosti, pripovijedanju priče u ovim sumanutim vremenima koja su nam dodijeljena", rekao je Grabovac.

Grabovac se izvinio i zbog toga što je bio prinuđen da juče otkaže medijska gostovanja.

"Pošto me je sinoć stigao umor i slabost nakon svih ovih godina, a naročito posljednjih dana i sedmica, bio sam primoran da otkažem sva gostovanja u medijima kako bih mogao da se fokusiram upravo na ovu dodjelu danas. Želio bih da se izvinim svim ljudima kojima je ovo eventualno pričinilo neku neugodnost", rekao je on.

(MONDO/NIN)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop