• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Memurandom o kulturnoj saradnji Srbije i Srpske

Potpisan Memorandum o saradnji u oblasti kulture između Ministarstva kulture Republike Srbije i informisanja i Minstarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija potpisali su u Banjaluci Memorandum o saradnji dva ministarstva, koji predviđa redovnu razmjenu programa, projekata i stučnjaka između nacionalnih ustanova kulture.

Među prioritetima Memoranduma je i aktivno učešće u regionalnim, evropskim i međunarodnim programima i projektima međunarodnih organizacija i inicijativa u oblasti kulture i umjetnosti. saopšteno je iz Ministarstva kulture Republike Srbije.

Dva ministarstva će redovno razmjenjivati iskustva u oblasti digitalizacije kulturnog naslijeđa, posebno ona koja se odnose na primjenu međunarodnih i evropskih standarda u korišćenju digitalnih i novih tehnologija.

"Nesumnjivo je da ovaj memorandum daje široki okvir na osnovu koga će institucije kulture iz Republike Srpske da sklapaju pojedinačne sporazume sa srodnim institucijama iz Srbije na bazi svojih programskih aktivnosti.

Smatram da je to optimalan okvir koji daje dovoljno prostora da se iskaže sva kreativnost rukovodilaca tih institucija", rekao je ministar Mutabdžija.

Ministar Tasovac je istakao da Memorandum direktorima institucija kulture iz Srbije i Republike Srpske daje odriješene ruke za saradnju.

"Dali smo taj kapacitet direktorima naših institucija da oni mogu svoju kreativnost da realizuju i da su oni ti koji treba da formiraju programe, a politika je tu samo da ih podrži", izjavio je ministar Tasovac.

Prvi konkretan korak ove saradnje je gostovanje izložbe Galerije Matice Srpske "Dobrović, Šumanović, Konjović, Šuput – Evropski konteksti" čijem otvaranju u Muzeju savremene umjetnosti u Banjaluci je prisustvao ministar Tasovac zajedno sa članovima  delegacije.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop