• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Čokoladna izložba" u Sarajevu

Autori mondo.ba Autori Samir Cacan

Izložba „Moj čokoladni izgled okusa“, slovenskog autora Gorazda Potočnika otvorena je u utorak u sarajevskoj galeriji Java.

 "Čokoladna izložba" u Sarajevu Izvor: MONDO/ Samir Cacan

Riječ je o izložbi slika koje su nastale tako što je umjetnik na platnu slika čokoladom.

Njegova profesija je kulinarstvo, a specijalnost slastičarstvo. Prvu sliku uradio je sasvim slučajno, tokom stavljanja čokoladnog spreja na tortu.

„Da ne bih obojio zid čokoladom, iza sam stavio karton. Kad sam završio sa sprejanjem torte, vidio sam karton koji je bio savršena slika“, kazao je ovaj slovenski autor koji sam sebe naziva „Doktor čokolade“ u razgovoru za MONDO.

Kasnije je došao na ideju da slika čokoladom po platnu, te je u Sarajevu predstavio nekoliko desetina ovih slatkih umjetničkih radova.

„Sve što vidimo na platnu je čokolada. Odlučio sam se da prvi put to predstavim u Sarajevu. Volim ovaj grad i odlučio sam se da prvi put ovdje pokažem svoje slike od čokolade.

S autorom smo razgovarali i o tome koje čokolade koristi tokom slikanja. „Tokom kreiranja najviše koristim dvije vrste tamne čokolade. Što više unutra kakao maslaca, to je tečnija čokolada i lakše je raditi s njom“, kazao nam je Potočnik i dodao da su slike u bojama rađene jestivim bojama.

Posjetioci galerije mogu kupiti ove eksponate. Najjeftiniji se kreću od 50-ak KM, dok naskuplja slika Tulipani, košta 130 KM.

Većina slika su, kako kaže Potočnik, postojne. Ono što je potrebno, ukoliko se odlučite za kupiti jednu čokoladnu sliku jeste držati je na sobnoj temperaturi, ne izlagati direktno sunčevoj svjetlosti i stavljati je blizu izvora toplote.

Pogledajte fotogaleriju!

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop