• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Promovisana knjiga "Banjaluka-znamenite žene"

Autor SRNA

U Narodnoj biblioteci u Kotor Varošu večeras je održana promocija knjige "Banjaluka - znamenite žene u istoriji grada", koja je nastala kao rezultat istraživanja autorskog tima sačinjenog od doktora i magistara humanističkih nauka.

O knjizi su govorili članovi autorskog tima Biljana Panić-Babić i Željko Savanović.

Vanredni profesor Filološkog fakulteta u Banjaluci Biljana Panić-Babić pojasnila je da su ovom knjigom prvi put u Banjaluci predstavljene ženske ličnosti u istorijskom razvoju grada u periodu od 16. vijeka do završetka Drugog svjetskog rata.

"Iako je doprinos ženskih ličnosti izuzetan na polju prosvjete, zdravstva, arhitekture, humanitarnog rada, te književno-publicističkog i kulturnog djelovanja, one su neopravdano ostale potisnute u sjenci istorije", istakla je Babićeva, koja je u knjizi i autor tekstova.

Ona je naglasila da ova knjiga ima širok dijapazon čitalaca, jer su se autori koristili i naučnim i popularnim jezikom, te dodala da ovo djelo spašava zaslužne Banjalučanke od zaborava.

"Žene i njihova uloga u društvu nisu baš interesantni za naučnike, ali mi smo kao autori htjeli pokazati da su žene Banjaluke imale značajnu ulogu u nastanku i razvoju grada na obalama Vrbasa i da je Banjaluka po ravnopravnosti polova mnogo naprednija u odnosu na neke evropske metropole", istakla je Babićeva.

Knjigu otvara priča o prvoj ženi koja je vezana za istoriju grada, rođenoj sestri Mehmed-paše Sokolovića, Šemsi-kaduni, a potom slijede legende o Safikadi i Harambaši Mari, Anki Drakulić, Gizeli Januševski i dalje kroz istoriju, preko prvih učiteljica, žena uticajnih ličnosti, do glumica i učesnica NOB-a.

Podijeljena u dvije veće cjeline "Znamenite žene u prošlosti Banjaluke 1494-1918" i "Znamenite žene u prošlosti Banjaluke 1918-1945", knjiga sadrži biografske podatke, priče, anegdote i fotografije žena koje su rođene ili su sticajem okolnosti bile vezane za grad na Vrbasu.

Nosioci projekta su Filozofski i Filološki fakultet Univerziteta u Banjaluci, a izdavač ove monografije je Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop