• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pravo lice iza maske zagrebačkog faraona

Autor Anadolija

Zagrebački zlatni faraon-mumija koji već dvadeset godina uspješno oduševljava prolaznike, a posebno djecu, zove se Kristijan Dubić koji kaže kako nije samo zagrebački, nego i evropski faraon s dugim pantomimičarskim stažom.

Kao kip nepomična, zlatom optočena faraonska figura na postolju smještenom nasred Trga bana Jelačića dominira u gradu već dvije decenije. Njegova nepomičnost mumije magijski djeluje na prolaznike koji zastanu, a kad prepoznaju kako se ispod pozlaćene maske i kostima skriva čovjek od krvi i mesa te ubace novčić, zlatni faraon se pokloni duboko do poda u znak zahvalnosti.

Masku faraonove mumije Zagrepčanin Kristijan Dubić kupio je u Parizu, a faraonsko odijelo napravio je sam uz pomoć pozlate.

Sa svojim performansom obišao je, kaže, cijelu Evropu, bio je u Francuskoj, Njemačkoj, Španiji, Engleskoj, svugdje, pa i u istočnoj Evropi. U turističkoj sezoni otputuje do jadranske obale, u Italiju i Sloveniju.

Devet godina nastupao je pred katedralom u Kelnu, ali kaže kako su mu najzahvalniji domaći zagrebački prolaznici koji ubace najviše novčića u faraonovu pozlaćenu posudu.

Dubić je inače po zanimanju frizer, jedno vrijeme je bio i zanatlija, a na ulogu faraona ga je naveo, kaže, sam životni put.

Na pitanje treba li dozvola za njegov nastup, s obzirom da ne radi buku niti zauzima velik prostor, kaže kako to zavisi o mjestima gdje nastupa.

"Zaradi se prosječna plata. Od ovoga se ne možeš obogatiti. Pola godine se preživljava, a pola godine je nešto bolje", kaže faraon Kristijan.

Kristijanovi nastupi zavise ponajviše o lijepom vremenu, ali i kondiciji. Svaki novčić kojega dobije smatra milodarom, pa se stoga za svaku donaciju i zahvali dubokim naklonom koji dodatno oduševi prolaznike.

Zagrebački faraon kaže kako se radi o fizički vrlo zahtjevnom nastupu, jer nepomično stajanje, često po tri sata u komadu, izaziva bolove u kičmi i mišićima.

Kristijan se svojevremeno četiri godine bavio jogom kako bi stekao fizičke sposobnosti potrebne za ovu ulogu faraona.

Zlatnu figuru faraona vjerojatno ćete susresti ako se prošećete zagrebačkim glavnim trgom, često okruženog gomilom djece koja ga znatiželjno promatraju i fotografiraju se s njim.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop