• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otvoren "Jahorina-fest 2008"

Na Jahorini svečano otvoren 2. Internacionalni festival ekološkog i turističkog filma i promotivnih spotova ''Jahorina-fest 2008''.

 Otvoren "Jahorina-fest 2008" Izvor: MONDO

Na Jahorini je danas svečano otvoren 2. Internacionalni festival ekološkog i turističkog filma i promotivnih spotova ''Jahorina-fest 2008'', koji je okupio učesnike iz 18 država sa dva kontinenta.

Otvarajući Festival Dobrinka Maksimović, izaslanik potpredsjednika Vlade Republike Srpske (RS) i ministra prosvjete i kulture Antona Kasipovića, naglasila je da Vlada RS u kontinuitetu pruža snažnu podršku kreiranju kvalitetnog kulturnog miljea u RS i promociji kulture u svim stvaralačkim segmentima.

"Vlada RS posebnu pažnju poklanja međunarodnom kulturnom dijalogu, a podrška ovom festivalu to na najbolji način i pokazuje", rekla je Maksimovićeva.

Učesnike i goste Festivala, čiji je pokretač Televizija OSM iz Pala, pozdravio je i zamjenik gradonačelnika grada Sarajeva Predrag Mitrović koji je rekao da "Grad cijeni napore koji se ulažu u promociju ekologije i turizma na Jahorini.

"Posebnu pažnju dajemo `Jahorina-festu` i njegovanju dokumentranog filma", naglasio je Mitrović.

Selektor i umjetnički rukovodilac Festivala Ratko Orozović rekao je da su ekologija i turizam, teme koje njeguje Festival, nužnost i potreba savremenog svijeta i humanog i kvalitetnog življenja.

Načelnik opštine Pale Slobodan Savić poželio je dobrodošlicu učesnicima Festivala, a direktor Festivala i Televizije OSM Mirko Despić zahvalio se pokroviteljima ove manifestacije.

Pokrovitelji Festivala su Vlada RS i Vlada Federacije BiH, Grad Sarajevo, opštine Pale i Foča i Olimpijski centar "Jahorina".

Posebnu pažnju prvog dana Festivala privukao je panel o temi ''Ekologija i turizam - potencijali, mogućnosti, perspektive'', na kojem su učestvovali akademik LJubomir Berberović, šef katedre za ekologiju na Prirodno-matematičkom fakultetu (Primat) u Sarajevu akademik Sulejman Redžić, predstavnik Ministarstva prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije RS Ozren Laganin, direktor ''Centrotrans Eurolajnsa'' Sarajevo Muhamed Šaćiragić i kao moderator panela Tomislav Lukić iz federalnog Ministarstva ekologije i turizma.

Od ukupno 120 prispjelih ostvarenja, selekciona komisija ovogodišnjeg Festivala izabrala je ukupno šezdeset, koji će od danas do 2. decembra biti prikazani u tri festivalske kategorije - ekološki film, turistički film i promotivni spot.

Festivalski žiri dodijeliće nagrade najboljim ostvarenjima u sve tri kategorije - zlatnu, srebrenu i bronzanu "lincuru" za najbolje ekološke filmove, zlatnu, srebrenu i bronzanu "borovnicu" za najbolje turističke filmove i zlatni, srebreni i bronzani "javor" za najbolje promotivne spotove.

Biće dodijeljen i Grand-pri za najbolje ostvarenje prikazano tokom Festivala.

Osim zvaničnog programa, koji će svakog dana počinjati u 9.00 časova, Festival će imati i bogat prateći program.

Svečano zatvaranje festivala i dodjela nagrada predviđeno je za utorak, 2. decembra u 14.00 časova.

(Srna)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop