• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Čudotvorne" šitake pečurke: Najpre ih jedite sveže, a tek onda suve!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Šta sve sadrže i kako je najbolje jesti šitake pečurke?

 "Čudotvorne" šitake pečurke: Najpre ih jedite sveže, a tek onda suve! Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/1827photography

Šitake pečurka odavno važi za azijski simbol dugovečnosti, i u Kini se još od dinastije Ming u 14. veku koristila kao lek.

Šitake gljiva jača cirkulaciju, pomaže kod umora i iscrpljenosti, koristi se čak i kao lek za bolesti gornjih disajnih organa. Pojedina istraživanja pokazuju i da efikasno smanjuje holesterol.

"Šitake su bogate selenom, gvožđem, dijetalnim vlaknima, proteinima i vitaminima C, A, B1, B2 i B12. Sadrže i eritadenin i snižavaju nivo holesterola u krvi", kaže holistički terapeut Gordana Veinović.

Ona savetuje da svakog dana konzumirate 50 grama svežih gljiva koje se mogu nabaviti u bolje opremljenim marketima, a potom da pređete na sušene.

"Uzimajte do pet grama, jednom ili dva puta nedeljno. Neke osobe mogu imati alergijsku reakciju na ove gljive u vidu crvenog osipa na koži, i to je prvi znak da vam šitake ne odgovaraju, nemojte ih onda koristiti. Lekara konsultujte ukoliko uzimate neku terapiju jer šitake gljiva može uticati na apsorpciju određenih lekova", rekla je ona.

Šitake sadrže i lentinan koji jača imunitet i bori se protiv infekcija, a kao moćan antioksidans, štite ćelije i od štete koje im nanose slobodni radikali.

(MONDO/Blic žena)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop