Prepoznajte razliku između celijakije i alergije na gluten! Od jedne boluje Novak Đoković...
"Celijakija je doživotni autoimuni poremećaj. Kod genetski predisponiranih osoba, imuni sistem, reagujujući na uneseni gluten, dovodi do oštećenja sluznice tankog crijeva. Pored oštećanja sluznice tankog crijeva, neadekvatno aktiviran imuni sistem može oštetiti i bilo koji drugi organ", kažu iz Udruženja Srbije za celijakiju.
Ova bolest je, čini se, široj javnosti u našoj zemlji bila manje poznata sve dok Novak Đoković nije otkrio da boluje od nje. Dijagnoza ove bolesti mu je promjenila navike u ishrani, a sportski as je otkrio da se odrekao i mesa.
S druge strane postoji i alergija na gluten, tačnije na pšenicu, a koju mnogi mješaju sa celijakijom. Alergija na pšenicu spada u reakcije preosetljivosti na hranu, koja nastaje nakon unosa proteina (albumina, globulina, glutena) pšenice i srodnih žitarica (raž, ječam, zob). Kako je klinička manifestacija alergijske reakcije posljedica odgovora na različite proteine pšenice, a ne samo na gluten, preciznije je da se ovo stanje zove alergijom na pšenicu, a ne na gluten.
Kako da razlikujete ova stanja, budući da su simptomi veoma slični? Oba oboljenja zahtjevaju izbacivanje iz ishrane namirnica koje sadrže gluten.
"Kod alergije na hranu sa glutenom, tijelo reaguje, po pravilu, u roku od nekoliko minuta ili sati nakon konzumiranja proizvoda koji sadrži biljni protein. Simptomi alergije se javljaju odmah i nemaju kumulativni efekat, što pomaže da se identifikuje njegovo prisustvo", objasnila je alergolog-imunolog Anastasija Civkina.
Simptomi alergije na pšenicu podrazumevaju mučninu, povraćanje, bolove u stomaku, dijareju, osip i svrab kože, angioedem, začepljenost nosa, curenje, kratak dah i, u rijetkim slučajevima, anafilaksiju.
Po riječima specijaliste, drugu bolest - celijakiju - prilično je teško identifikovati po simptomima.
"Kod celijakije nema specifičnih znakova i klinička slika je veoma varijabilna. Simptomi mogu da se jave postepeno i pojačaju upotrebom hrane koja sadrži gluten. Kod celijakije može doći do slabog povećanja tjelesne težine kod odojčadi i male djece, ali i gubitka tjelesne težine kod adolescenata i odraslih. Osim toga javljaju se nadimanje, jaka dijareja, loš apetit, anemija. Ali takvi simptomi mogu da ukažu i na neke druge bolesti, zato je važno uraditi detaljneanalize pre uspostavljanja dijagnoze", rekla je Civkina.
Ključna za borbu sa oba ova stanje jeste ishrana, što znači da je neophodno izbaciti namirnice koje sadrže gluten.
(MONDO)