Zdravstvene prednosti organske hrane su male i nikako nisu proporcionalne ceni tih namirnica, kažu naučnici.
Izvor: Guliver/Getty/Thinstock
S obzirom na to da zbog nemaštine sve manje jedemo voće i povrće, nutricionisti savetuju da se ne obaziremo mnogo na to da li je neka hrana organska ili ne, već da jedemo onu zdravu hranu koju možemo sebi da priuštimo. Dokazano je da su zamrznuto voće i povrće zdravi i da niske temeperature ne uništavaju većinu hranljivih sastojaka u njima, vitamine, minerale. Neke zamrznute namirnice su čak nutritivno superiornije od onih koje kupimo na pijaci, jer su u led stavljene neposredno nakon branja, a one sa tezgi mogu biti bajate, zagađene raznim bakterijama usled nepravilnog skladištenja i transporta. Nedavna studija objavljena u britanskom časopisu "Nutrišn" je pokazala da organski usevi imaju do 60 odsto više antioksidanata nego neorganski, ali to i dalje ne znači da je sve u vezi sa tom hranom bolje. Zdravstvene prednosti organske hrane su male i nikako nisu proporcionalne ceni tih namirnica, kažu naučnici. Ono zbog čega su svakako zdravije je činjenica da su uzgajane bez pesticida. Ali, jedna šoljica kafe, na primer, nekada sadrži više hemije nego bilo koje neorgansko voće. Usred rastuće zabrinutosti da suviše malo ljudi jede dovoljno voća i povrća, nutricionisti poručuju da ukoliko nemate novac za organske namirnice, jedete one druge - i to je bolje nego ništa. Ishrana mora biti raznovrsna, a to naš budžet može da ogranični ukoliko nemamo dovoljno sredstava za namirnice organskog porekla. To može da se uporedi sa sprotom - ukoliko nemate novac za teretanu, plaćene treninge i skupu opremu, šetajte, trčite u prirodi, vozite bicikl... samo ne odustajte zato što vam je novčanik "tanušan". Preporuka lekara je da dnevno imamo dva voćna obroka i tri koja sadrže povrće. Ukoliko želimo da oni budu sastavljeni isključivo od organski uzgajane hrane, to mnogo košta. Zato je bolje kupovati "obično" voće i povrće, nego ništa od toga.