Brojni faktori utiču na naš apetit, to znate. Ali malo ko zna da je jedan od tih faktora i boja sudova iz kojeg jedemo. Ne verujete?
Dr Brajan Vonsink, direktor Laboratorije za hranu i brendove na Univerzitetu Kornel u SAD, autor knjige "Slim by Design: Mindless Eating Solutions for Everyday Life", kaže da boja zidova, tanjira, pribora i jačina osvetljenja mogu da utiču na to koliko jedemo, pa čak i šta jedemo.
"Već dugo postoji mišljenje da boje podstiču ili umanjuju unos hrane. Ne postoji jedna boja tanjira koja navodi ljude da manje jedu, nego je bitna i boja hrane koju jedete. Radi se o tome da treba da postoji kontrast između boje hrane i boje tanjira na kom se poslužuje.Na primer, ako se beli ugljeni hidrati posluže na tanjiru tamne boje, to ističe razliku između boja i čini vas svesnim veličine porcije. Bez tog kontrasta, unećete 18 odsto više hrane", kaže Dr Brajan Vonsink i objašnjava da odrasle osobe pojedu 92 odsto hrane koju sami sebi posluže.
"Ako sipate mnogo, mnogo ćete i pojesti", kaže Vonsink.
Časopis "The Journal of Nutrition" piše da je veličina porcije porasla za 138 odsto u odnosu na sedamdesete godine prošlog veka, što predstavlja jedan od glavnih uzroka problema gojaznosti.
Evo nekoliko saveta koje Vonsink daje u vezi sa kontrolom naših navika u ishrani:
Obratite pažnju na to kako jedete i koristite ružičasti tanjir
Ako jedete prebrzo, veće su šanse da ćete se prejesti ili da nećete shvatiti da ste siti, ali ako obratite pažnju na to kako jedete, ako jedete polako i sa više pažnje, veća je verovatnoća da ćete napraviti bolji izbor kad je u pitanju hrana, što može da dovede do mršavljenja, kažu rezultati studija sprovedenih na Medicinskom fakultetu Harvard univerziteta u SAD.
Takođe, trebalo bi da koristite tanjir umirujuće boje kao što je bledoružičasta ili siva, jer su tako veće šanse da usporite i obratite pažnju na svoj obrok i okruženje.
Smanjite unos ugljenih hidrata tako što ćete ih poslužiti na plavoj podlozi.
Dijetetičar Džena Obeid kaže da ne treba potpuno da izbacite ugljene hidrate zato što oni čine važan element balansirane ishrane ali dodaje da je "važno da pratite svoje porcije":
Četvrtina tanjira je idealna porcija.
"Ako ste skloni preteranom unosu ugljenih hidrata, nemojte ih posluživati na belim tanjirima. Umesto toga koristite one crvene, tamnoplave ili crne boje", kaže Vonsink.
Male činije zamenite velikim
Teorija o malim činijama/malim porcijama je mit, kažu istraživači Univerziteta u Liverpulu u Velikoj Britaniji. Nakon eksperimenta sa kokicama, zaključili su da su učesnici jeli više kada su koristili manje činije. Oni kažu da manji tanjir znači da su veće šanse da ćete uzeti repete.
Prestanite da jedete između obroka tako što ćete slatkiše uviti u foliju
Oko 96 odsto Australijanaca jede između obroka, kažu rezultati ispitivanja agencije Nielsen iz 2014. godine. Pogrešna užina (kao što je ona sa visokim procentom šećera) ili prevelika porcija, mogu da dovedu do gojenja.
"Ako nešto želite da sačuvate za užinu, uvijte tu poslasticu u foliju. Tako nećete biti vizuelno zavedeni i nećete doći u iskušenje."
Jedite manju porciju deserta u činiji suprotne boje
Institut za globalno zdravlje Džordž u Sidneju, ustanovio je da polovina Australijanaca jede duplo više od preporučene dnevne doze šećera, i to 60g dnevno u proseku. Svetska zdravstvena organizacija savetuje da se unos smanji na 25g.
"Poslužite slatkiše, kao što je sladoled od vanile, u činiji tamne boje, ili sladoled od čokolade u beloj činiji. Što je veći kontrast, veće su šanse da ćete pojesti manju porciju", savetuje Vonsink.
Pročitajte i ovo: