• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U berbu srijemuša sa flašom ulja ili rakije!

Autor Dušan Volaš

Berba srijemuša je u punom jeku. Listopadne šume prepune su ovog proljeća divljeg bjielog luka ili kako ga još zovu medvjeđeg. Postoji vjerovanje da je ovo prva biljka, koju medvjedi poslije zimskog sna pojedu. Zbog ljekovitosti postao je popularan i u ljudskoj ishrani.

 Berba srijemuša Izvor: YouTube/Riverford Organic Farmers

Srijemuš se uglavnom jede svjež u salatama i tada je najzdraviji. Ali može da se sačuva i za zimu. Najpopularniji način čuvanja je pravljenje namaza. Međutim, za pravljenje ove zimnice treba ispoštovati nekoliko pravila.

"Najbolje je da se srijemuš odmah preradi, najkasnije tri do četiri sata poslije branja, jer brzo gubi ljekovita svojstva i sokove. Najjednostavniji način pripreme je da se samelje u blenderu. Potom se doda morska so i prelije uljem, po želji suncokretovim ili maslinovim, kako bi se sreijmuš stabilizovao. Ovaj sos može da se koristi kao namaz ili da se dodaje čorbama, varivima, pastama, proji ili kačamaku", rekao je Aleksandar Glišović iz Gruže kod Knića.

Kako niko nema priliku da u šumu nosi blender i tegle, preporučljivo je da se u berbu ponese flaša rakije, u koju će se stavljati svježe ubrane biljke. Druga mogućnost je flaša ulja. Kada berač stigne kući, izvadi listove iz flaše, usitni ih u blenderu i prelije istim uljem.

"Svako bira da li će to biti ulje ili rakija, u zavisnosti od toga šta želi da pravi od srijemuša – namaze ili tinkture. Može da se ponese i mješavina ulja i sirćeta, ali ono ne smije da bude alkoholno", dodaje Glišović.

Srijemuš može da se kiseli. Listovi se ne sjeckaju, već se lome i cijede, kako bi pustili sopstveni sok. Iscijeđeni srijemuš potom preliti sokom, koji je otpustio, dodati po pola kašičice soli na jednu vezu i ostaviti da fermentira. Ukiseljeni sremuš može da se jede poslije dvije nedjelje, ali što duže stoji, ukus mu je blaži.

Tinktura se pravi tako što se tridesetak listova srijemuša prelije sa litrom rakije. Smjesa treba da stoji u mračnoj prostoriji dvije nedjelje. Tinktura se pije po pola rakijske čašice dnevno i dobra je za čišćenje krvnih sudova.

Srijemuš je inače bogat vitaminom C, pomaže kod regulisanaj krvnog pritiska i arteroskleroze, čistač je crijeva.

(Dobro jutro)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop