• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Budite na oprezu: Novi Android malware prijetnja za milione uređaja

Autor Dušan Volaš

Čak su i najveći svjetski operatori reagovali na novi Android malware.

 android virus flubot dhl poruka kako se zaštititi malware Izvor: SmartLife / FluBot

Iako Google, makar djeluje da je tako, čini sve da zaštiti Android korisnike od raznih malware i virusnih prevara na svojoj platformi - ne ide mu baš nikako!

Android korisnici trenutno su širom svijeta izloženi novom tipu maliciozne prijetnje nazvane FluBot, na koju su svoje korisnike upozorili i najveći operatori mobilne telefonije.

Nasumično odabrani korisnici uvučeni su u šemu prevare kojom se oni naivni navode da instaliraju aplikaciju za preuzimanje poštanskog paketa. Pakete, navodno isporučuje internacionalno prepoznata DHL kompanija, a prije uručenja potrebno je instalirati aplikaciju iz “Android prodavnice“.

Naravno, aplikacija u APK (Android Package) formatu nema veze sa zvaničnom Google Play prodavnicom i maliciozna je tj. sadrži virus. SMS poruka sadrži kod do aplikacije, tako da korisnik i ne vidi šta tačno preuzima, ali ime aplikacije nikako ne treba uzimati kao bilo kakav dokaz legitimiteta i bezbjednosti aplikacije.

Kad se aplikacija instalira tražiće od korisnika da se navodno upiše na različite servise svojom lozinkom i korisničkim imenom - Google, Facebook, Twitter i slično. Nekad je to jedna društvena mreža ili servis, a nekad više, u zavisnosti od toga koji tip poruke korisnik primi na svoj telefon.

Naravno, naivni korisnici će tako predati svoje lične naloge kriminalcima, koji će ih iskoristiti prije svega za širenje virusa dalje, a potom i za druge tipove zloupotrebe.

Osim što koristi naloge mreža i servisa za širenje dalje, ova aplikacija nadzire i snima korišćenje drugih aplikacija, kakve su poslovne i bankarske aplikacije, pokušavajući da dođe do kredencijala, koji će omogućiti preuzimanje kontrole nad poslovnim i ličnim bankarskim nalozima i računima.

S obzirom na to da su korisnike na ovu prevaru upozorile i najveće mreže u EU i svijetu vjerujemo da je opasnost od zaražavanja malware-om zaista realna.

Ako sumnjate da vam je telefon zaražen ovim tipom virusa, a prepoznaćete to prije svega po neobičnim porukama SMS, MMS i IM, koje telefon sam šalje prijateljima, rodbini i kontaktima između ostalog, onda morate da izvršite resetovanje telefona na fabrička podešavanja i formatirate microSD karticu usput, kako bi izbrisali sve podatke i sa jednog i sa drugog uređaja.

Ako primite bilo kakvu sumnjivu SMS, MMS ili IM poruku s linkom i od pošiljaoca, kojeg ne poznajete lično, pa čak i kad poznajete uradite sljedeće:

  • Ne otvarajte link bez pažljivog pregledanja svih slova iz i same adrese
  • Bilo kakvi čudni znakovi i specijalni karakteri u adresi mogu da ukažu na prevaru
  • Provjerite sa pošiljaocima da li su vam poslali nešto, ako ih poznajete
  • Prijavite čudne poruke kao SPAM
  • Izbrišite svaku sumnjivu poruku - kome je bitno doći će do vas na drugi način!

Za sada nema podataka o tome da se ovaj SMS virus, koji se širi porukama, pojavio na ovim prostorima, a kompanija DHL nije zvanično reagovala na iskorišćavanje svog brenda za ovu prevaru. iPhone korisnici, potvrđeno je, izuzeti su od napada, jer im nije omogućeno da instaliraju aplikacije mimo AppStore prodavnice.

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS