• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prave procesor koji ne može da se hakuje: Više od 500 hakera ni poslije 13.000 sati nije uspjelo da probije zaštitu

Autor Miloš Delević

Pretvorili računar u kompleksnu zagonetku.

 morpheus cpu procesori pc računari hakovanje haker darpa rce Izvor: SmartLife / Unsplash / Niek Doup

Istraživači sajber bezbjednosti razvijaju novi CPU koji se zove Morpheus, a koji pretvara PC u kompleksnu puzlu kako bi spriječili napadače da hakuju sistem.

Njega razvijaju naučnici sa Univerziteta Mičigen, a novi procesor je bio i dio DARPA programa (U.S. Defense Advanced Research Program Agency) koji se zove SSITH (sigurnost integrisana putem hardvera i firmvera).

Tokom testiranja, 580 istraživača je pokušalo da hakuje ovaj CPU, potrošili su 13.000 sati, a nijedan nije uspio da probije zaštitu. Profesor elektrotehnike i računarstva sa tog Univerziteta, Tod Ostin je u intervjuu za IEEE Spectrum istakao da je Morpheus bezbjedan procesor koji "pretvara računar u zagonetku".

"Naša ideja je bila ta da kad bi mogli da otežamo bilo kakvu eksploataciju da radi na njemu, onda ne bi morali da brinemo o pojedinačnim eksploatacijama. Mi smo ga napravili da bude toliko naporan za razumijevanje kako bi napadač bio obeshrabren da uopšte pokuša da napadne ovu metu. Izazov je bio u tome kako napraviti takav CPU koji je naporan za napadače, a koji neće uticati na normalne programere" - otkrio je Ostin, a prenosi BGR.

On je dodao da bi ovaj CPU zaustavio napade kao što je Spectre and Meltdown, takav napad se dogodio prije par godina, zajedno sa drugim hakovima koji se oslanjaju na pokazivače i kodove. Profesor je objasnio kako se koristi "nedefinisana semantika" da spriječi napadače, ali i da omogući da stvari izgledaju normalno za običnog programera.

Toward Durable System Security
Izvor: Todd Austin

"Zamislite da vozite automobil, definisana semantika vašeg automobila bi bila ta da ima volan za upravljanje, ima indikatore, ima mjenjač u zavisnosti od toga kakav je automobil i ima dugme za uključivanje, to jest gašenje. Jednom kada naučite osnovne funkcije, spremni ste da vozite vaš automobil. Primjeri nedefinisane semantike su: Da li ima četiri ili šest cilindra? Da li radi na struju ili gorivo? Da li posjeduje ABS kočnice ili ne? Napadači moraju da znaju sve te stvari, jer je potrebno da iskoriste to znanje kako bi zaobišli odbranu" - rekao je Tod Ostin

Procesor koristi algoritam za enkripciju Simon kao svoj ključni mehanizam za kriptografiju. Promjena u enkripciji se dešava na svakih 100 milisekundi, što hakerima onemogućava pokušaj infiltracije u čipove. Ostin napominje da trenutna verzija ovog CPU-a ne može da zaustavi sofisticiranije napade koje se obavljaju putem internet pregledača, kao što je to bio slučaj sa Google Chrome programom prije nekoliko mjeseci, ali isto tako ističe da mogu da spriječe RCE (Remote code execution).

"RCE znači da ja mogu da postavim kod na vašoj mašini, a da vi toga niste ni svjesni. Ne moram ni da upotrebim fišing metode, ne moram da vas ubedim da pokrenete program, niti ne moram da vas prevarim da pokrenete moj program. Ja ga samo unesem u vašu mašinu" - objasnio je Ostin kako RCE funkcioniše.

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS