• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Popularni internet pregledač prikuplja podatke korisnika koji koriste Incognito režim

Autor Miloš Delević

Više od 500 miliona preuzimanja ima ovaj internet pregledač i to samo na Android uređajima!

 uc browser internet pregledač alibaba podaci korisnika Izvor: SMARTLife / Unsplash/ NordWood Themes

Mnogi korisnici često pomisle da kada koriste Incognito mode na internet pregledaču, da će njihova pretraga ostati privatna.

Skorašnji primjer sa kompanijom Google i njihovom aplikacijom Chrome je pokazao da to nije baš tako, a sada se pojavio novi slučaj.

Jedan od najpopularnijih internet pregledača na Android i iOS uređajima, UC Browser otkriva podatke korisnika sa svih posjećenih internet stranica, ti podaci se potom šalju njihovim serverima, čak i kada korisnik koristi Incognito režim. To je otkrio Gabi Cirlig koji istražuje sigurnosne propuste, a tu informaciju je potvrdio Forbes

UC Browser je u vlasništvu kineske kompanije Alibaba (Džek Ma), podaci sa GlobalStats tvrde da je u pitanju četvrti najpopularniji internet pregledač na pametnim telefonima, ispred njega su samo Chrome, Safari i Samsung internet. Na Android uređajima je UC Browser preuzet u više od 500 miliona navrata.

Iako su iz te kompanije istakli da njihov internet pregledač ne skuplja istoriju pretrage kada koristi Incognito režim, Cirlig i još dvojica nezavisnih istraživača sa Forbes-a su potvrdili da je svaka posjećena stranica zabilježena i poslata na privatan servis te kompanije. Cirlig je napomenuo da se među tim podacima nalazi IP adresa i identifikacioni broj korisnika, a kaže da uz pomoć tih podataka "može lako da se nađe otisak prsta korisnika", što znači da mogu da otkriju pravi identitet, prenosi Laptopmag.

UCWeb URL leak
Izvor: Gabi Huc

Engleska verzija te aplikacije je izbrisana sa App Store prodavnice, a treba istaći da ta kompanija nije dostavila Apple-u koje podatke prikuplja od korisnika, što je jedan od uslova da se neka aplikacija nađe u njihovoj prodavnici. I dalje se može preuzeti ova aplikacija putem Google Play Store prodavnice ukoliko posedujete Android uređaj.

Ukoliko imate UC Browser na svom telefonu, trebalo bi da razmotrite i druge opcije. Ponuda nije limitirana samo na Chrome i Safari, već postoji zaista dosta solidnih alternativa koji su fokusirani na zaštitu korisnika. Pisali smo i o tome koje podatke internet pregledači prikupljaju o korisnicima, što će vam znatno pomoći da suzite izbor. Na kraju ćemo vam ostaviti i anketu kako bi vidjeli koji internet pregledač koriste naši čitaoci.

Anketa

Koji internet pregledač vi koristite?

  • Google Chrome

    33.33% (4)

  • Mozilla Firefox

    33.33% (4)

  • Microsoft Edge

    16.67% (2)

  • Opera

    0% (0)

  • Internet Explorer

    0% (0)

  • Safari

    0% (0)

  • UC Browser

    0% (0)

  • DuckDuckGo

    8.33% (1)

  • Neki drugi...

    8.33% (1)

Koji internet pregledač vi koristite?

Rezultati

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS