• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Microsoft gasi stari Edge pregledač, Explorer je neuništiv

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Već u martu izostaje podrška, dok mu je definitivan kraj u aprilu!

 Microsoft gasi stari Edge pregledač, Explorer je neuništiv Izvor: MONDO / Marko Čavić, MONDO / Microsoft

Ukoliko niste znali, operativni sistem Windows 10 ima čak tri osnovna internet pregledača, jedan je famozni Internet Explorer, dok postoje i dvije verzije Edge-a.

Sada Microsoft planira da taj broj skrati, te je zvanično potvrđeno da ćemo uskoro ostati bez starog Microsoft Edge internet pregledača.

Možda će vas zanimati:

Ono što razlikuje ova dva Edge internet pregledača je to da prethodnik nije izrađen u Chromium pogonu, a Legacy Edge je izašao kada se pojavio i prvi Windows 10 operativni sistem. Čak i ukoliko ste prešli na novi Edge, stara verzija se još uvijek nalazi u vašem računaru, u pozadini je vašeg sistema, prisutan ali sakriven!

Sa nadolazećom zakrpom, Microsoft je istakao da će legacy Edge internet pregledač biti konačno i u potpunosti izbrisan iz Windows 10 OS, a oni koji ga i dalje koriste će biti primorani da se presele na posljednju verziju Edge pregledača. Tragovi da se nešto zbiva su se pojavili prošle nedjelje kada je jezičko pakovanje WIndows 10 21H2 verzije otkrilo da se sprema promjena.

Microsoft će 13. aprila ugasiti staru verziju Edge internet pregledača, ali će podrška prestati već 9. marta: "Kako bismo zamijenili ovu aplikaciju bez podrške, objavljujemo da će novi Microsoft Edge biti dio Windows 10 mjesečnog ažuriranja, koji se još naziva i Update Tuesday, a on će biti 13. aprila. 2021. godine. Kada ažurirate ovu zakrpu na vaš uređaj, Legacy Edge ikonica sa vašeg desktopa će biti izbrisana i umjesto nje će biti instaliran Microsoft Edge" - istakli su iz te kompanije.

Ukoliko već posjedujete novi Edge, nemate razloga za brigu, vaši podaci će ostati sačuvani, samo će se izbrisati Legacy Edge.

Da li vi koristite Edge?

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS