• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Grije bazen bitcoin mašinama: Konačno jedna dobra upotreba za višak toplote

Autor Marko Nešović

Jedan Bitcoin rudar riješio je da toplotu koju oslobađaju njegovi rigovi (mašine) iskoristi za grijanje bazena, tako da njegova djeca mogu da se kupaju tokom cijele godine, dok on zarađuje novac.

 Grije bazen bitcoin mašinama: Konačno jedna dobra upotreba za višak toplote Izvor: YouTube/Coin Heated/Printscreen

Umjesto zasebnog sistema hlađenja i dodatnog trošenja struje na klimatizaciju, Džonatan Juan, koji već duže vrijeme rudari Bitcoin, došao je na strašnu ideju - da iskoristi višak toplote generisane u procesu rudarenja.

Možda će vas zanimati

Njegova djeca obožavaju da plivaju, ali prije nego što je počeo da koristi toplotu Bitcoin mašina za zagrijavanje bazena, oni nisu toliko koristili bazen, jer je voda često bila hladna. Razrađivanjem sistema za odvođenje toplote, Džonatan je napravio odličan sistem vodenog hlađenja koji ima dvostruku ulogu: da rashlađuje rigove i da grije bazen.

Juan je kupio izmjenjivač toplote, podesio svoje ASIC mašine i uspio da održi temperaturu svog bazena iznad 32 stepena tokom cijelog leta. Njegovi rigovi su potopljeni u rashladnu tečnost, koja istovremeno hladi mašine, a višak toplote koristi za grijanje radnog prostora/bazena, ili bilo čega što može da iskoristi temperaturu od 60 stepeni.

Bazen ili sauna

Kada se desila velika zabrana rudarenja u Kini, i težina kopanja je opala, Juan je odvrnuo svoje ASIC rudare "do daske" kako bi zaradio više novca. Istovremeno, morao je da odluči da li da kopa manje Bitcoin novčića ili da pretvori bazen u saunu, jer su se ASIC rudari mnogo više grijali.

Juan je ubijedio djecu da se ne kupaju bar mjesec-dva dana, jer je voda u bazenu stizala do 45 stepeni, a kako se težina kopanja posle dva mjeseca vratila u normalu, klinci ponovo mogu da uživaju u bazenu.

Kako Juan živi u Minesoti, njegov bazen je i tokom zime uspijevao da zadrži temperaturu preko 30 stepeni, čak i kada je napolju bilo minus 30. On čak preporučuje svakome ko ima bazen, a bavi se rudarenjem, da iskoristi višak toplote.

Možda će vas zanimati

Ne samo to, Juan sada ima i svoju firmu koja se zove CoinHeated i koja se bavi pretvaranjem viška toplote od kopanja kriptovaluta u korisnu toplotu. Njegov plan je da iskoristi svoje znanje i omogući drugim porodicama da zagrijavaju svoje bazene, istovremeno zarađujući novac od rudarenja Bitcoin-a ili drugih kriptovaluta.

ASIC rudari greju bazen
Izvor: YouTube/Coin Heated

On sada radi na sistemu koji će direktno koristiti vodu iz bazena i pokušava da napravi rješenje koje neće izazvati koroziju zbog hemijski tretirane vode. U međuvremenu, njegova djeca uživaju u toplom bazenu cijele godine.

A šta ste vi pametno uradili u svoje slobodno vrijeme?

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS