• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najveća Bitcoin pljačka ikad: Ukrali 3,6 milijardi dolara hakovanjem mjenjačnice, uhapšeni zbog aktivnosti na dark webu

Autor Marko Čavić

Bizarna priča o neobičnom bračnom paru koji je izvršio vjerovatno najveću pljačku u istoriji ne samo kriptovaluta, nego i finansija uopšte!

 Bitcoin pljačka 3,6 milijardi dolara Razzlekhan reperka Izvor: SmartLife / Razzlekhan

Američko ministarstvo pravosuđa potvrdilo je da je razotkrilo najveću krađu kriptovaluta u istoriji i da je zaplijenilo rekordnih 3,6 milijardi dolara u Bitcoin valuti.

Finansijski svijet je s nestrpljenjem iščekivao da se otkrije ko stoji iza ove istorijske pljačke, a svi su očekivali iskusne hakere ili bankare na visokim pozicijama, piše britanski The Telegraph.

Možda će vas zanimati

Međutim, na opšte iznenađenje otkrivena su imena TikTok reperke i njenog muža mađioničara.

Njujorški par Ilija Lihtenstajn i supruga, Heder Morgan uhapšeni su na Menhetnu početkom februara zbog optužbi za pranje novca povezanog s krađom.

Par je dio ukradenog novca u Bitcoin novčićima odmah potrošio na zlato, nezamjenjive tokene (NFT) i Walmart poklon kartice od 500 dolara, objavljeno je u izvještaju tužilaca u ovom slučaju.

Bitcoin pljačka 3,6 milijardi dolara Razzlekhan reperka
Izvor: Web3 | NFT News, Crypto & Metaverse

Lihtenstajn i Morgan su bili izuzetno aktivni na društvenim mrežama, gde se ona predstavljala kao reperka Razzlekhan, što je pseudonim koji je nastao, kako je objasnila na svojoj veb stranici, kao "kombinacija Džingis Kana i pice". Heder Morgan, koja ima 31 godinu, optužena je za pranje milijardi dolara u kriptovaluti ukradenoj hakovanjem virtuelne menjačnice 2016. godine.

Osim što se bavila repovanjem, Morgan se oprobala i u slikarstvu, modnom dizajnu i bavila se i pisanjem, a predstavljala se i kao svojevrsni korporativni trener. Jedan od njenih nedavnih radova ima naslov "Savjeti za zaštitu poslovanja od sajber kriminalaca" i sadrži intervju s vlasnikom jedne menjačnice kriptovaluta o tome kako spriječiti prevaru.

U njenom videu objavljenom na društvenim mrežama ona pleše ispred njujorške berze i predstavlja se kao "krokodil s Vol Strta". U drugom muzičkom spotu kaže da je "poštovanje pravilo za budale".

Bitcoin pljačka 3,6 milijardi dolara Razzlekhan reperka
Izvor: Web3 | NFT News, Crypto & Metaverse

Najveća finansijska zapljena ministarstva pravosuđa u istoriji

Bračni par je sada optužen za pokušaj pranja 119.754 Bitcoin novčića ukradenih nakon što je haker provalio u mjenjačnicu Bitfinex 2016. i pokrenuo više od 2.000 neovlašćenih transakcija. Zvaničnici ministarstva pravosuđa rekli su da su transakcije u to vrijeme bile procenjene na 71 milion dolara u Bitcoin valuti, ali s porastom vrijednosti najveće kriptovalute, vrijednost sad premašuje 3,6 milijardi dolara.

"Bila je to najveća finansijska zaplena ministarstva pravosuđa u istoriji", rekla je zamenica glavnog državnog tužioca Lisa Monako i dodala kako ovaj slučaj pokazuje da kriptovalute "nisu sigurno utočište za kriminalce".

Ilija Lihtenstajn i Heder Morgan suočeni su s optužbama za pranje novca, kao i za prevaru SAD. Slučaj je trenutno u postupku pred Saveznim sudom u Vašingtonu.

Kad su se prvi put pojavili na sudu na Menhetnu 8. februara, sudija Debra Friman odredila je kauciju od pet miliona dolara za Lihtenstajna i tri miliona za Morgan i zahtijevala da njihovi roditelji založe svoje kuće kao osiguranje da će se optuženi vratiti na sud.

Bitcoin pljačka 3,6 milijardi dolara Razzlekhan reperka
Izvor: The Telegraph

Ključni trag bio je "eBay" na dark vebu

Ključni trag koji je doveo do njihovog hapšenja možda leži u zatvaranju ilegalne platforme AlphaBay 2017. godine. Naime, vladini zvaničnici su rekli da je deo novca bio prebačen na AlphaBay, što je zapravo svojevrsna verzija eBay platforme koja se nalazi na dark vebu.

Kada je stranica uklonjena, vjerovatno je vlastima omogućen pristup internim zapisima o transakcijama na AlphaBay stranicama povezanima s računom kriptovaluta na Lihtenstajnovo ime, navela je kompanija za praćenje digitalnih valuta Elliptic. Bitfinex je u saopštenju rekao da sarađuje s ministarstvom pravosuđa na "utvrđivanju prava na povraćaj ukradenog Bitcoin-a".

Lihtenstajn i Morgan takođe su pokušali da operu novac preko mreže mjenjačnica kriptovaluta i tvrdili su da su novac, zapravo, uplate startapu ove bizarne umjetnice, saopštilo je ministarstvo pravosuđa SAD.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS