• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

San Marka Cukerberga zvanično gotov: Kraj Facebook kriptovalute - prodato sve američkoj banci

Autor Marko Čavić

Prvo Libra, a onda i Direm kriptovaluta neslavno je završila i sve to zbog toga što je njen glavni strateg bio upravo Mark Cukerberg…

 Kraj fejsbuk kriptovalute Libra Diem Izvor: SmartLife / YouTube / Chill Pill / Screenshot

Rijetki su događaji koji nas na trenutak trgnu i podsjete da svijet ume čak i da prikoči na putu do totalne propasti.

Jedan od njih je i zvanični prekid kriptovalute u režiji jedne od najomraženijih (a ujedno i najmoćnijih) kompanija na svijetu.

Možda će vas zanimati

Nekad Facebook (danas Meta) osnovao je svoju Libra asocijaciju 2019. godine, u namjeri da lansira sopstveni digitalni novac - tzv. stablecoin (jer mu je vrednost fiksna) koji bi bio vezan za američki dolar.

Od samog starta, razvojni proces je bio truckav.

Za razliku od Facebook kompanije, ostali partneri podlegali su znatno strožim regulatornim merama, pa je većina njih istupila iz Libra priče samo par mjeseci nakon osnivanja (PayPal, Visa, Mastercard, eBay...). Uslijedilo je nekoliko promjena brenda, što same organizacije (Libra u Diem decembra 2020. godine) što naziva krajnjeg proizvoda (GlobalCoin > Libra > Diem). Naravno, ni sam pokretač inicijative nije baš bio u milosti pred sudskim i zakonodavnim organima širom svijeta.

Mislimo, jasno je, na Marka Cukerberga koji je Libru zamislio kao dio mnogo šire Metaverzum priče…

Američko Ministarstvo finansija (U.S. Treasury) u novembru je saopštilo da bi poslovanje kriptovalutama trebalo strože regulisati, dok je za aktuelnu administraciju u Bijeloj kući to pitanje nacionalne bezbjednosti. Upravo taj pritisak oko regulative, navodi se kao glavni razlog za okončanje projekta. Kako je posljednjeg dana januara meseca 2022. godine ozvaničeno, kompletna infrastruktura i intelektualna svojina Diem priče, po ceni od 200 miliona dolara, pripašće kripto-banci Silvergate, sa kojom je Facebook sarađivao od samog početka projekta.

Pošto kupac ostaje pri zamisli da u jednom trenutku plasira novu kriptovalutu, postoji šansa da ga i Meta u jednom trenutku podrži. Doduše, to je malo vjerovatno, jer je upravo reputacija kompanije i zapečatila njenu sudbinu.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS