• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nijemci zatvorili ilegalno tržište Hydra: Zaplijenili Bitcoin u vrijednosti od 23 miliona dolara

Autor Marko Nešović

Njemačka federalna kriminalna policija, Bundeskriminalamt (BKA) objavila je da je zatvorila Hydra, najveće rusko ilegalno dark web tržište na svijetu.

 Zatvoreno najvece rusko ilegalno trziste na dark webu Hydra Izvor: Shutterstock/rudall30

Prema informacijama koje su sakupili istražitelji kroz Hydra tržište je prošlo preko 5 milijardi dolara u Bitcoin transakcijama, što ga čini najvećim ilegalnim dark web tržištem na svijetu. U procesu zatvaranja zaplijenjeno je oko 23 miliona u Bitcoin digitalnom novcu koji je bio povezan sa ovim tržištem.

Možda će vas zanimati

Različiti blokčejn analitičari su potvrdili da je 5. aprila u okviru 88 transakcija zaplijenjeno 543,3 BTC. Proces koji je prethodio zatvaranju Hydra tržišta bio je opsežna istraga koju je sprovela centralna kancelarija za sajber-kriminal (ZIT), zajedno sa drugim pripadnicima policije u procesu koji je trajao više od 8 mjeseci.

7 godina uspješnog rada

Hydra je rusko dark web tržište osnovano 2015. godine koje otvoreno kao direktna konkurencija Ruskom anonimnom tržištu (RAMP), koje je poznato po velikoj trgovini narkoticima, hakerskim uslugama, krivotvorenim dokumentima i ukradenim kreditnim karticama.

Sajber-kriminalci koriste ova tržišta da prodaju ukradene kreditne kartice, SIM kartice i falsifikovana dokumenta i lične karte, prikrivajući svoje digitalne transakcije kroz regionalne mjenjačnice i druge popularne taktike kao što su Bitcoin Bank Mixer.

Interesantno je da je godišnji obim transakcija ovog tržišta prelazio 1,6 milijardi krajem 2021. godine, što je ogroman rast u odnosu na 6,6 miliona dolara 2016. godine. Tržište je imalo preko 19.000 registrovanih naloga prodavaca i preko 17 miliona korisničkih naloga, a samo u prva tri mjeseca obrt je bio veći od 425 miliona dolara.

Možda će vas zanimati

Kada neko pokuša da pristupi ovom sajtu, dobiće veliki banner koji kaže: “Platformu i kriminalni sadržaj zaplijenila je Federalna kancelarija kriminalističke policije (BKA) u ime Kancelarije državnog tužioca u Frankfurtu na Majni tokom međunarodne koordinisane operacije policije.”

Hydra sajt - zatvoren
Izvor: Hydra marketplace/Screenshot

Hydra je samo jedna u nizu policijskih akcija koje su sprovedene ove godine, a koje imaju za cilj da onesposobe sva ilegalna tržišta. Od početka 2022. godine policija je zatvorila UniCC i Canadian HeadQuarters, te četiri ruske prodavnice specijalizovane za kupovinu ukradenih kreditnih kartica: Ferum Shop, Sky-Fraud, Trump's Dumps i UAS.

How Scary Is The Dark Web?
Izvor: BuzzFeedVideo

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS