• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hladan tuš za kripto-rudare: nVidia limitira brzinu novih grafika za kopanje Etereuma

Autor Marko Čavić

Skače Bitcoin vrednost, ali skaču i cene grafičkih karti!

 Hladan tuš za kripto-rudare: nVidia limitira brzinu novih grafika za kopanje Etereuma Izvor: MONDO / nVidia

I dok Bitcoin vrednost igra na granici 50.000 dolara, cene grafičkih karti za desktop računare su skočile i za 300% obesmišljavajući kupovinu, osim ako se ne bavite rudarenjem kriptovaluta.

Generalni manjak u isporuci grafičkih karti dodatno je došao do izražaja sa skokom cena Bitcoin i Ethereum kriptovaluta, kad su kripto-rudari ponovo počeli da kupuju sve grafičke karte koje su im na raspolaganju.

Ovakva situacija je zahvatila ceo svet, a NVIDIA je rešila da (ponovo) proba da stane na put ovom problemu. Nova GeForce RTX 3060 grafička karta srednje klase, koja je imala veliki potencijal za rudarenje kriptovaluta biće fizički ograničena na 50% za rudare i to na nivou firmvera i drajvera, obesmišljavajući tako njihovu kupovinu za rudarenje.

Kao alternativu, NVIDIA će ponuditi takozvanu CMP HX seriju grafičkih karti namenjenu isključivo rudarenju kriptovaluta. Serija će se sastojati od četiri modela: 30HX i 40HX, koji se očekuju veoma brzo, te 50HX i 90XH u drugom kvartalu ove godine. Kada je snaga ovih karti u pitanju, govorimo o rasponu od 26 do 86 MH/s za kopanje Ethereum-a, sa potrošnjom od 125 do 320 vati po karti. Svoje verzije već su najavili Gigabyte, Asus, EVGA, MSI i drugi veliki proizvođači.

Odvajanjem grafika za gejmere i rudare, NVIDIA ponavlja ono što su već pokušali pre nekoliko godina sa P104-100 i P106-100 grafičkim kartama, bez mnogo uspeha. Naime, problem sa bilo kojom grafikom koja je namenjena isključivo rudarenju je što njena vrednost pada mnogo brže od običnih grafika kada cene kriptovaluta krenu na dole.

Ovo se dešava jer ove grafike ne možete koristiti za igre kada više ne želite da rudarite, pa je samim tim njihova vrednost direktno vezana za isplativost kopanja kriptovaluta.

Prema izjavi ove kompanije, NVIDIA će na ovaj način ponuditi različite proizvode za dva različita tržišta, efektivno odvajajući gejmere od rudara, što bi trebalo da omogući stabilizaciju ponude grafičkih karti za one kojima rudarenje nije interesantno.

S druge strane, nismo toliko sigurni da je kompaniji NVIDIA briga o korisnicima bitnija od zarade, pa je prosto moguće da su uvideli da igranjem na dva fronta mogu da ostvare veći profit. Jedno je sigurno, budućnost ovih grafika će zavisiti direktno od dve stvari: njihove cene i cene kriptovaluta, pa će matematika isplativosti vrlo brzo biti poznata.

Šta vi mislite o ovome, je li NVIDIA pogrešila ili …?

Raspakivanje nVidia RTX 3080 i RTX 3090 (MobIT)
Izvor: TheRelaxingEnd

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS