• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta rade Facebook i Instagram dok vi odmarate za praznike? Pogodili ste, "kopaju" po vašim profilima!

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Novi način praćenja aktivnosti korisnika predstavlja pokušaj kompanije Meta da se zaobiđu ograničenja koja upravo to i sprečavaju, jer to dovodi do smanjenje prihoda od oglašavanja

 Kako nas špijunira Facebook i Instagram Izvor: SmartLife / Unsplash / Annie Spratt

U trenutku kada Google uvodi Tracking Protection i počinje da uklanjanja kolačiće za praćenje aktivnosti jednom dijelu korisnika internet pregledača Google Chrome, dok je Apple slična ograničenja uveo još sredinom prošle godine, kompanija Meta ne miruje.

Upravo u ovo praznično vrijeme u Meti su izgleda bili veoma zauzeti, pa su "u rad pustili" novi način za monetizovanje navika surfovanja internetom svojih korisnika, pritom ga skrivajući iza floskule "poboljšanje korisničkog iskustva".

A za to im je poslužila vaša istorija posjećenih linkova, odnosno sajtova do kojih ste stigli klikom na linkove u postovima na mrežama, piše The Register. Za to služi Metinog baruzera koji je sastavni deo aplikacija Facebook i Instagram.

Ovaj novi način praćenja aktivnosti korisnika novi je pokušaj kompanije Marka Zakerberga da zaobiđe pomenuta ograničenja koja su drugi tehnološki giganti počeli da uvode, a što je Meta počela da osjeća kroz primjetno smanjenje prihoda od oglašavanja.

Inače, linkovi koji se prate, u istoriji pregledača se čuvaju do 30 dana, ali se među njima ne nalaze oni koji su bili poslati u porukama. Njihov cilj je praćenje navika korisnika kako bi im aplikacije preciznije servirale ciljane oglase.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS