• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Božićni internet skandali: Mask "zaboravio" da isplati bonuse zaposlenima, Meta dužna 6 miliona

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Nakon što je Ilon Mask prošle godine kupio Twitter, ta kompanija je zaposlenima obećala bonuse u visini od 50 odsto njihovih ciljanih bonusa za 2022 godinu, ali do te isplate nikada nije došlo

 Božićni skandali u kompanijama X i Meta Izvor: Shutterstock

Baš u vrijeme božićnih praznika, sudija američkog federalnog suda "zakucao je na vrata" kompanije X (bivši Twitter), u vlasništvu Ilona Maska, sa presudom prema kojoj je ta kompanija prekršila više ugovora po kojima je bila dužna da plati milione dolara bonusa koje je obećala svojim zaposlenima.

Agencija Rojters je objavila priču o Marku Šobingeru, jednom od visoko pozicioniranih direktora Twitter-a, koji je tu kompaniju napustio u maju. On je, već sljedećeg mjeseca, tužio Twitter zbog povrede ugovora.

Osnova tužbe je tvrdnja da, prije i nakon što je Mask prošle godine kupio Twitter, ta kompanija je obećala svojim zaposlenima bonuse u visini od 50 odsto njihovih ciljanih bonusa za 2022. godinu, ali do te isplate nikada nije došlo.

Okružni sudija Vins Čabrija je sada odbio Twitter-ov zahtjev za odbacivanje slučaja, presudivši da je Šobinger vjerodostojno ukazao na kršenje ugovora, po zakonu Kalifornije, kao i da je bio "pokriven bonus planom", prenosi Phone Arena.

"Kada je Šobinger uradio ono što je Twitter od njega tražio, ponuda Twitter-a da mu zauzvrat isplati bonus je, prema kalifornijskom zakonu, postala obavezujući ugovor. Navodnim odbijanjem da Šobingeru isplati njegov obećani bonus, Twitter je prekršio taj ugovor", napisao je sudija.

Sa druge strane, advokati bivšeg Twittera su tvrdili da je ta kompanija zaposlenima dala samo usmeno obećanje koje ne predstavlja ugovor, kao i da bi ovaj slučaj trebalo voditi prema zakonu države Teksas.

Ni u Meti za Božić nema mira

U međuvremenu, ni kompanija Meta ne provodi Božić bez prazničnih skandala. Matična kompanija Facebooka i Instagrama upravo je kažnjena u Italiji zbog kršenja zabrane reklamiranja kockanja.

Meta je dužna da plati 5,85 miliona evra zbog Facebook i Instagram profila i naloga, kao i drugog sponzorisanog sadržaja koji promoviše klađenje ili igre sa novčanim nagradama, saopštila je italijanska Regulatorni agencija za komunikacije (AGCOM).

Po istom osnovu, kažnjeni su i YouTube, sa 2,25 miliona i Twitch sa 900.000 evra.

BONUS VIDEO:

Ilon Mask poručio oglašivačima: "J**ite se!"
Izvor: YouTube / CNBC Television

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS