• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rusi prijete uništenjem Starlink satelita Ilona Maska

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Rusija tvrdi da upotreba Starlink satelita u vojne svrhe predstavlja direktnu umešanost u sukobe.

 Rusi prijete uništenjem starlinka Izvor: Unsplash, YouTube / TED

SpaceX, kompanija Ilona Maska, se po drugi put suočava sa prijetnjama uništenja njihovog satelitskog sistema Starlink - ovaj put od strane Rusije.

Prijetnja je stigla tokom sastanka radne grupe Ujedinjenih nacija o smanjenju prijetnji iz svemira. Konstantin Vorocov, član ruske delegacije, rekao je da bi ta zemlja "željela da podvuče izuzetno opasan trend koji prevazilazi bezopasnu upotrebu svemirskih tehnologija i koji je postao očigledan tokom događaja u Ukrajini. Naime, SAD i njeni saveznici koriste elemente civilne infrastrukture u svemiru u vojne svrhe".

Voroncov nije pomenuo Starlink po imenu, ali nije bilo sumnje na šta je mislio. Član ruskog ministarstva spoljnih poslova je dalje upozorio: "Izgleda da naše kolege ne shvataju da takve akcije u stvari predstavljaju indirektnu umiješanost u vojne sukobe. Kvazicivilna infrastruktura može postati legitimna meta za odmazdu".

"U najmanju ruku, ova provokativna upotreba civilnih satelita je upitna prema ugovoru o svemiru, koji predviđa isključivo miroljubivo korišćenje svemira, i mora biti oštro osuđena od strane međunarodne zajednice", dodao je Voroncov.

Ilon Mask, izvršni direktor kompanije SpaceX, odgovorio je na prijetnju tvitom, naglašavajući da je Starlink namijenjen samo za mirnu upotrebu.

Najbogatiji čovjek na svijetu se u nekoliko navrata sukobio sa Rusijom otkako je poslao 12.000 satelitskih antena u Ukrajinu, kako bi građani mogli da pristupaju internetu u gradovima pod opsadom, a u toj zemlji sada postoji oko 150.000 aktivnih Starlink korisnika.

Ipak, Starlink je zaista korišćen u vojne svrhe. "Želim da kažem jednu stvar - Starlink Ilona Maska je ono što je promijenilo tok rata u korist Ukrajine", rekao je jedan ukrajinski vojnik u razgovoru sa novinarom Davidom Patrikarakosom. "Rusija se potrudila da raznese sve naše komunikacione sisteme. Sada to ne mogu. Starlink radi i pod vatrom Kaćuša, i pod vatrom artiljerije - radi čak i u Mariupolju".

Podsjetimo, Rusija nije prva država koja prijeti da uništi satelite Ilona Maska. Pretnje o uništenju Starlink sistema su dolazile i iz Kine početkom maja.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS