• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vještačka inteligencija Ilona Maska prikazuje šta je izvan okvira najpoznatijih slika

Autor Dragana Božić

Oduvijek ste željeli da znate šta se dešavalo oko Mona Lize dok je Leonardo da Vinči slikao njen portret?

 Vještačka inteligencija Ilona Maska Izvor: OpenAI

OpenAI, laboratorija za istraživanje vještačke inteligencije, čiji je jedan od osnivača i Ilon Mask, je svoj DALL-E 2 AI generator slika proširila funkcijom pod nazivom "outpainting". Ova funkcija korisnicima omogućava da "vide" šta se nalazi izvan okvira raznih remek djela ili poznatih fotografija.

Naravno, nova funkcija ne prikazuje zaista šta se nalazi izvan okvira slika ili fotografija, već samo prikazuje ono što je vještačka inteligencija "zamislila" da se nalazi.

U primjeru iznad, DALL-E 2 je uz pomoć ljudskih podsticaja "zamislio" šta je izvan okvira portreta Johanesa Vermera "Djevojka sa bisernom minđušom". Čak i na osnovu ograničenih informacija koje pruža portret, sistem je bio u stanju da to učini u Vermerovom stilu, oponašajući sjenke i naglaske originala.

Autorka ovog djela je umetnica Ogust Kamp, a na zvaničnom sajtu OpenAI takođe je prikazan čitav proces generisanja ostatka ove slike. Treba napomenuti da sistem sliku proširuje u dijelovima, a za svaki novi dio je potrebno riječima opisati čime će vještačka inteligencija popuniti scenu.

Pogledajte

00:25
Dall-E outpainting
Izvor: OpenAI
Izvor: OpenAI

Kako DALL-E 2 AI generator slika nije dostupan svima, već samo srećnim korisnicima koji su bili najbrži, još uvijek nećete moći sami da isprobate ovu funkciju, ali vam donosimo radove koje su drugi stvorili:

Ukoliko do sada niste imali priliku da se upoznate sa mogućnostima koje nudi DALL-E 2, pogledajte galeriju slika i rečenica koje su korišćene za njihovo generisanje:

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS