• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Litijum-jonske baterije će trajati mnogo duže zahvaljujući novoj metodi punjenja

Autor Dušan Volaš

Novi protokol bi mogao da značajno smanji starenje baterija tokom vremena.

 Litijum-jonske baterija nova metoda punjenja Izvor: Shutterstock / ArieStudio

Iako su jedno od najpraktičnijih i najefektivnijih rješenja za skladištenje i isporuku električne energije, litijum-jonske baterije imaju ograničenja koja ometaju efektivan razvoj novih tehnologija. Ipak, dok čekamo alternativu, istraživači sada kažu da mogu učiniti da litijum-jonske baterije rade bolje i duže.

Tim istraživača sa instituta Helmholtz-Zentrum Berlin i Humboltovog univerziteta u Berlinu razvio je alternativno rješenje za punjenje koje bi učinilo da litijum-jonske baterije traju mnogo duže nego što je to trenutno slučaj. Istraživanje je pokazalo da promjenom načina na koji se struja isporučuje u materijale elektrolita, baterija postaje otpornija i zadržava veći kapacitet nakon nekoliko stotina ciklusa punjenja i pražnjenja.

Izvor: Unsplash

Jedan od najvećih problema litijum-jonskih baterija je to što se njihov kapacitet vremenom smanjuje. Najbolje komercijalne Li-Ion baterije koriste elektrode napravljene od jedinjenja poznatog kao NMC532 i grafita, i obezbjeđuju radni vijek do 8 godina.

Tradicionalne metode punjenja koriste konstantnu struju (CC), a istraživači su utvrdili da ovaj vid jednosmjerne struje uzrokuje zadebljanje interfejsa čvrstog elektrolita anode i pukotine u strukturama NMC532 i grafitnih elektroda. Posljedica je značajan gubitak kapaciteta, ali istraživači su pronašli rješenje.

Umjesto konstantne struje, tim je osmislio protokol punjenja zasnovan na pulsirajućoj struju (PC). Nakon ekstenzivnog punjenja baterija PC protokolom, tim je otkrio da ova metoda promoviše "homogenu distribuciju" litijum jona u grafitu, a rezultati su pokazali da je interfejs znatno tanji, kao i da su materijali elektroda pretrpjeli manje strukturnih promjena.

"Pulsno punjenje moglo bi da donese mnoge prednosti u pogledu stabilnosti materijala elektroda i interfejsa i značajno produži radni vijek baterija", kaže Džulija Koval, koautorka studije.

Koliko bi radni vijek baterije bio duži? Testovi su pokazali da PC punjenje može udvostručiti radni vijek komercijalnih litijum-jonskih baterija, uz zadržavanje kapaciteta od 80 odsto.

Pogledajte

01:05
Električni putnički autobusi iz Kine na Svetskom prvenstvu
Izvor: Kineski radio Internacional
Izvor: Kineski radio Internacional

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS