• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Baterije naših telefona će trajati duže zahvaljujući najnovijem otkriću

Autor Ilija Baošić

Kako vam zvuči 44% bolja autonomija baterije? Nova tehnologija mogla bi da omogući upravo to.

 Duže trajanje baterija telefona Izvor: Unsplash

Inženjeri sa Rajs univerziteta pronašli su način da poboljšaju litijum-jonske baterije i učine ih još efikasnijim. Ovaj podvig postignut je specijalnim procesom kojim se ublažava gubitak litijuma, ali i poboljšava autonomija baterije. Proces se oslanja na oblaganje silicijumskih anoda stabilnijim česticama litijuma.

Do otkrića se došlo kada je jedan od inženjera na Rajs univerzitetu naprskao sloj mješavine čestica na anodu, a daljim ispitivanjima shvatio da taj proces poboljšava autonomiju baterije od 22 do čak 44%. Dodatno, više slojeva ove mješavine je rezultovalo većom efikasnošću baterije.

Ovo otkriće je veoma značajno, i moglo bi da u potpunosti promeni način na koji koristimo uređaje koji se napajaju baterijama. Ovo znači da bi telefone, pametne satove i mnoge druge uređaje koji se oslanjaju na litijum-jonske baterije mogli da koristimo duže, odnosno da odložimo potrebu za punjenjem.

Nažalost, oblaganje anode posebnom mješavinom sa sobom nosi i neke negativne efekte po samu bateriju. Inženjeri su primjetili da ovaj proces smanjio broj ciklusa, odnosno broj punjenja koje baterija može da izdrži prije nego što njen kapacitet padne ispod zadovoljavajućeg nivoa.

Međutim, čak i ako inženjeri ne pronađu način da zaobiđu ovaj problem, na horizontu se nazire niz drugih rješenja koja obećavaju slične rezultate. Jedno od njih je zamena grafita unutar baterije silicijumom, što bi omogućilo veću gustinu energije. Kako silicijum ima svojstvo da "upakuje" više litijum jona, već postoje određeni napori u industriji da ovo postane standardna praksa u proizvodnji litijum-jonskih baterija.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS