• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Akademici poludjeli zbog Kavanija: "Negrito" nije rasizam, nego ste vi neznalice, ovo je nepravda!

Autor Dragan Šutvić

Urugvajski akademici podučavaju "neznalice" iz engleskog FA

 Akademici poludjeli zbog Kavanija: "Negrito" nije rasizam, nego ste vi neznalice, ovo je nepravda! Izvor: Tanjug/Laurence Griffiths, Pool via AP

Edinson Kavani dobio jetri utakmice suspenzije i kaznu od 100.000 funti jer je na društvenim mrežama napisao riječ "negrito", koja ima nježne i prijateljske konotacije na španskom jeziku, ali može zvučati uvredljivo na engleskom.

Protiv te kazne pobunili su se mnogi navijači, a sada je u Kavanijevu odbranu stala i književna akademija iz njegovog Urugvaja, koja je ocijenila da engleski fudbal nema osnovno "kulturno i jezičko znanje".

Možda će vas zanimati

Poslije pobjede nad Sautemptonom 33-godišnj napadač napisao je tu riječ na Instagramu, ali je poslije obrisao i izvinio se, rekavši da je to u njegovoj zemlji izraz prijateljstva.

FA nije imao razumijevanja i ocijenio je da je to "nedolično ponašanje koje dovodi u pitanje integritet sporta". Osim suspenzije i kazne, Kavani će morati da ide i na dodatnu "edukaciju", kao znak kazne.

Akademija literature, čija je misija zaštita i promocija španskog jezika u Urugvaju, "energično je odbila kaznu".

"FA je počinila ozbiljnu nepravdu prema urugvajskom sportisti i pokazala je neznanje i grešku u presuđivanju kada se koristi jezik, u ovom slučaju španski, bez uzimanja u obzir njegovih složenosti i konteksta. U kontekstu u kome je to napisano, može se dati samo jedno značenje negritu, a to je srdačno, pogotovo zato što je korišćen deminutiv", navodi se u saopštenju akademije.

Akademija je pojasnila da se riječi koje se odnose na boju kože, težinu i druge karakteristike često koriste među prijateljima u Latinskoj Americi, pogotovo kada je deminutiv u pitanju. U tom slučaju su oni izraz nježnosti i često se koriste nevezano za stvarni izgled subjekta.

Junajted i Kavani neće uložiti žalbu na presudu iz poštovanja prema FA i "borbe protiv rasizma".

"Meni je savjest mirna jer znam da se uvijek izražavam sa srdačnim emocijama, prema mojoj kulturi i načinu života", napisao je Kavani na Instagramu.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC