• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od Ronaldinja do Zlatana – 10 legendi koje je doveo u Barselonu: Vratio se u klub jer Mesi veruje samo njemu!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Đoan Laporta se vratio na čelo kluba da ugasi požar!

 Đozep Marija Bartomeu 10 legendi koje je doveo u Barselonu Izvor: Profimedia/AFP PHOTO JOSE JORDAN

Barselona odavno nije izgledala ovako loše, kako na terenu tako i van njega. 

Ceh zbog loših rezultata, ali i zbog očajnog finansijskog stanja u klubu platio je Đozep Marija Bartomeu, koji je morao da napusti čelo kluba. 

Možda će vas zanimati

Na nedavno održanim izborima na kojima je glasao i Lionel Mesi, pobedio je nakadašnji predsednik Đoan Laporta, koji je u prošlosti sa velikim uspehom vodio klub. Upravo je pod njegovim vođstvom stvorena Barselona kakvu poznajemo, dominantna sila evropskog fudbala u prethodne dve decenije. Laporta je naveo da bi u slučaju pobede bilo kog drugog kandidata Mesi sigurno otišao iz kluba, a sada računa da mu Argentinac veruje zbog prethodnih rezultata koje je postizao na čelu kluba. 

Dok je bio predsednik Barselona skoro da nije grešila u transfer politici, a spisak igrača koje je doveo u Kataloniju je impresivan - od Ronaldinja do Zlatana! 

RONALDINJO 

Ronaldinjov promašaj protiv Bilbaa
Izvor: YouTube/zoheircho

Stigao je u sezoni 2003/04 i doneo magiju! Svi su obožavali nasmejanog Brazilca koji je u tom momentu bio bez premca najbolji fudbaler sveta. Plaćen je, sa ove distance tričavih, 32 miliona evra PSŽ-u i ostaje simbol jedne ere u klubu. Kasnije se više posvetio noćnom životu, ali je doneo trofej Lige šampiona!

SAMJUEL ETO

Napadač koji je zbog Perice Ognjenovića morao da napusti Real Madrid je postao prava legenda Barselone. Verovatno nikad posle njega Katalonci nisu imali boljeg napadača, a čim je otišao iz Barse uzeo je još jednu Ligu šampiona, onu sa Murinjovim Interom. 

Stigao je 2004. za 27 miliona iz Majorke i na 199 mečeva za Barsu postigao je 130 golova! 

DEKO 

Deko na utakmici Lige šampiona Partizan - Porto, septembra 2003.
Izvor: MN PRESS

Brazilac koji je nastupao za Portugal bio je uzdanica Žozea Murinja, jedan od najboljih fudbalera šampionskog Porta, a onda je stigao u Barsu kod Franka Rajkarda. Bio je nezamenljiv u četiri sezone provedene u klubu i na kraju je stigao do 161 nastupa.

TJERI ANRI 

Godinama je kovao svoj status legende u Arsenalu, uzimao titule u Premijer ligi, ali je video da u Londonu neće osvojiti Ligu šampiona. Došao je da bude podrška u Španiji, igrao je čak i na desnom krilu, ali je uspeo. 

Osvojio je "ušati" pehar i ostavio dubok trag u Primeri. Ipak, svi ćemo ga pamtiti u dresu "tobdžija". 

DAVID VILJA

Navododio se Đoan Laporta sjajnih napadača u Barselonu. Dok je on vodio klub stigao je i David Vilja iz Valensije za 40 miliona evra. Tri sezone je bio prvi špic, a potom je prodat Atletiko Madridu. 

JAJA TURE

Izvor: Profimedia

Bio je prilična nepoznanica kada je stigao u Kataloniju. Kupljen je iz Monaka za samo devet miliona evra, a iako kod Gvardiole nije igrao najbolji fudbal u karijeri, bio je stalni član tima. Kasnije je u Mančester sitiju postao legenda, ali ne treba zaboraviti da je sa Barsom uzeo sedam trofeja. 

DANI ALVES 

Doveo je Laporta u klub i najtrofejnijeg fudbalera sveta! Desni bek je bio partner Lionela Mesija po boku dugi niz godina a klub je napustio posle skoro 400 odigranih utakmica. Ima 37 godina i još ne odustaje, sada igra u Brazilu za Sao Paulo. 

ĐERAR PIKE 

Još uvek je tu i jedan je od lidera tima! Ponika je u Barsi, ali ga je ser Aleks odveo u Mančester junajted. Ipak Laporta ga je ubedio da se vrati i to je bio idelan potez za obe strane. 

Pike će završiti karijeru sa preko 600 mečeva za Barselonu i jedna je od najvećih legendi kluba. 

RAFAEL MARKEZ 

Još jedan štoper koji je mnogo toga postigao u Kataloniji. Meksikanac je u domovini legneda, a iako to mnogi ne znaju, prvi nastup u nacionalnom timu je imao pod selektorskom palicom Bore Milutinovića. 

Došao je iz Monaka za samo 5,3 miliona, a dugo je bio prva opcija u odbrani pored kapitena Karlesa Pujola. Na kraju je posle više od 250 mečeva napustio klub. 

ZLATAN IBRAHIMOVIĆ 

Izvor: Profimedia/LaPresse - Spada

Ovo je bio pravi blokbaster! Doveo je jedog od najboljih špiceva sveta Laporta, ali nije upalilo. Nije se slagao Zlatan sa Pepom Gvardiolom, ali se zaboravlja da je njegov učinak u Kataloniji bio odličan. 

Postigao je 22 gola u toj sezoni i potom otišao u Milan, ispostaviće se klub za koji je bio najviše vezan. 

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC