• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Piksi bolno iskren - što nema Srbije na EURO? Sami smo krivi! Stojković bez dlake na jeziku: Nisu nas krali, niti vukli

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

"Jednostavno rečeno, nismo bili dobri", rekao je selektor Srbije o tome zašto još jedno EP gledamo na TV-u.

 srbija-evropsko-prvenstvo-dragan-stojkovic-piks Izvor: Youtube/screenshot/Fudbalski Savez Srbije

Dok je Evropsko prvenstvo počelo na radost navijača širom kontinenta, u Srbiji su jučerašnji start dočekali sa pomiješanim emocjiama, jer srpska reprezentacija ponovo nije na najvećoj smotri.

"Orlovi" su start dočekali u Japanu, na dan kada su izgubili od domaće reprezentacije u prijateljskoj utakmici.

Možda će vas zanimati

Selektor Srbije Dragan Stojković Piksi stigao je na klupu poslije neuspjeha i preuzeo na sebe zadatak da srpski tim ne dopusti sebi da propusti veliko takmičenje.

On priznaje da zbog obaveza u Japanu nije stigao da isprati početak EP.

"Nemam uopšte osjećaj da je počelo Evropsko prvenstvo jer smo u Japanu bili zatvoreni u hotelu i svaki dan nam je bio bukvalno isti. Jutros kad sam se probudio, vidio sam rezultat, Italijani su dobili Tursku sa 3:0. Kada se vratimo za Beograd, počeću ozbiljnije da pratim", rekao je Dragan Stojković Piksi, a prenio sajt FSS.

Nema sumnje da će simpatije selektora Srbije biti na strani aktuelnog svjetskog šampiona.

"Francuska je moja adresa, da se tako izrazim. Tamo živim sa porodicom, sada sam između Pariza i Beograda i naravno da sa posebnom pažnjom pratim nastupe njihove reprezentacije. Imaju zaista impresivan tim, na svakoj poziciji je strahovito velika konkurencija i Didijeu nije nimalo lako da izabere najboljih 11. Titula svjetskog šampiona u startu ih svrstava u grupu favorita, ako ne kandidata broj jedan, onda sigurna među prva tri. Smatram da imaju potencijal da ponove uspjeh iz Rusije, iako je u fudbalu to jako teško. U svakom slučaju, biće im ogroman izazov da dupliraju titule i potvrde dominaciju i na kontinentalnom nivou".

Ukoliko se to dogodi, Didije Dešan će postati prvi čovjek u istoriji fudbala koji je osvajao svjetsku i evropsku titulu sa reprezentacijom i kao igrač i kao selektor.

"Vidim ih zaista kao jedne od favorita, mada i Engleska ima jako dobru ekipu. Puno su napredovali u posljednjih par godina, u svakom smislu. Možda je od ključnog značaja što veliki broj inostranih trenera radi u Premijer ligi, njihovi igrači su prihvatili taj evropski stil fudbala i odlično se uklopili. To nije više onaj ostrvski fudbal koji smo poznavali u prošlosti, igra se brzo i moderno, utakmice su interesantne. Sa izuzetkom polufinala na posljednjem Svjetskom prvenstvu, dugo ih nije bilo u završnici velikih takmičenja i možda je kucnuo čas da naprave neki zapaženiji rezultat".

Evropsko prvenstvo je mnogo neizvjesnije i teže takmičenje od Mundijala, čemu svjedoči sastav one grupe u kojoj aktuelnom evropskom prvaku Portugalu i aktuelnom svjetskom šampionu Francuskoj, društvo prave Njemačka i Mađarska.

"Na Nijemce uvijek mora ozbiljno da se računa. Bez obzira što igraju nešto slabije u posljednje vrijeme. Čitam po medijima da ni oni sami nisu zadovoljni trenutnom formom, ali poznavajući njihov mentalitet, ne sumnjam da će mečeve na Evropskom prvenstvu dočekati maksimalno spremni. Oni po tradiciji ta turnirska takmičenja počnu i završe onako kako žele. Mentalno, fizički, kako god", kaže Stojković i dodaje:

"Belgija bi takođe mogla da bude interesantna, ima ekipu koja može da iznenadi i da dogura daleko. Njihov kvalitet nikada nije bio sporan. E sad, vidim da imaju problema sa ključnim igračima, koliko je to tačno i koliko će se odraziti na tim, vidjećemo. Ali djeluju ozbiljno i ekipa su koja svakog može da pobijedi. Italija je odlično startovala, znaju da igraju na rezultat i to bi moglo da im bude od velike koristi u nastavku prvenstva".

Izvor: MN PRESS

Stojkovića mnogo lijepih uspomena veže za Makedoniju i Makedonce. Debitovao je za seniorski tim Radničkog protiv skopskog Vardara, oprostio se od fudbala na utakmici ova dva kluba, a dok je igrao u Crvenoj zvezdi, puno slobodnog vremena provodio je u društvu Pančeva, Kanatlarovskog i Najdoskog sa kojima je i danas ostao u bliskim i prijateljskim odnosima.

"Ako možemo da navijamo, svakako će Makedonija biti ekipa koja će imati najviše simpatija sa naše strane. Bar sa moje. Goran Pandev i družina napravili su stvarno ogroman podvig i mnogo je lijepo vidjeti naše komšije na najvećoj smotri evropskog fudbala. Sama činjenica da će biti među 24 najbolje reprezentacije je veliki uspjeh, ali mogu da naprave još neko iznenađenje. Nisam tako sklon vjerovanju da će biti lak zalogaj za ostale reprezentacije. Imaju grupu po mjeri, sve tri reprezentacije (Austrija, Holandija i Ukrajina) mogle bi da imaju dosta problema sa Makedonijom. I imaće sigurno dosta problema. Ko god ih bude olako shvatio, mislim da će napraviti veliku grešku".

Davno bijaše 2000. godina i Evropsko prvenstvo u Belgiji i Holandiji. Posljednje na kome su srpski navijači imali priliku da bodre svoj nacionalni tim na završnom turniru kontinentalnog šampionata.

"Zaista dug period, nisam tada mogao ni da zamislim da ćemo čekati više od 20 godina na novo učešće. Ali eto, moramo i tu činjenicu da prihvatimo kao istinu. Zašto, kako… bilo je tu dosta problema, ako bi se dublje analiziralo, možda bi se i došlo do nekog odgovora. Ali jednostavno rečeno, nismo bili dobri. Da budemo precizni i jasni. Ili nismo bili dovoljno dobri da budemo dio velikog događaja. Niti nas je neko pokrao, niti nas je neko vukao nazad, mi smo se pitali i odlučivali o svojoj sudbini. Pa i ove posljednje kvalifikacije, dvije ekipe iz grupe su imale direktan plasman i nismo uspjeli da budemo ni među dvije. Ko nam je kriv, Ukrajina? Ne. Portugal? Sami smo krivi, nismo bili dovoljno dobri. Moramo to da ispravljamo, moramo da budemo fokusirani da kvalitetom, znanjem i idejama dođemo do cilja".

Piksi o Evropskom prvenstvu
Izvor: YouTube/Fudbalski savez Srbije

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC