• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija može u drugi šešir za Svjetsko prvenstvo - evo i kako!

Autor Dragan Šutvić

"Orlovi" imaju pravo da se nadaju mjestu u drugom šeširu!

 srbija može u drugi šešir za svjetsko prvenstvo  Izvor: MNPress/Profimedia

Kako stvari stoje najvjerovatnije će reprezentacija Srbije na žrijebu za grupnu fazu Svetskog prvenstva u Kataru biti u trećem šeširu, ali poslije odigranih mečeva u svim zonama i nekih rezultata koji su nam išli na ruku postoji šansa da se nađe i u drugom!

Za sada djeluje da će po FIFA rankingu biti negde oko dvadesetog mjesta, a šeširi su takvi da u svakom čeka po osam reprezentacija. Ipak, ima još mečeva do kraja, ništa nije gotovo i postoji scenario u kome "orlovi" ulaze u drugi šešir!

Treba analizirati i stanje u ostatku kvalifikacija, jer ipak ne zavisi sve od Srbije. Mnogo toga treba da se "namjesti", ali u slučaju da se sve desi kako treba...

KAKVO JE TRENUTNO STANJE?

Ukoliko se u šešire postave sve selekcije koje su se plasirale na Svjetsko prvenstvo, kao i one najbolje rangirane koje i dalje imaju šansu da zaigraju u Kataru, Srbija je 21. na listi. 

Ipak u tih 20 timova koji su ispred Srbije Portugal, Meksiko, Sjedinjene Američke Države, Švedska i Senegal nisu još bukirale svoje mjesto, a i "orlovi" se pitaju!

Sama Srbija može da poboljša svoj položaj. Trenutno je iza Irana i Japana koji su se kvalifikovali za Mundijal. Srbija ima 1.552 boda, Iran je ispred sa 1.559, a Japan ima 1.561 bod. Sve ostale selekcije su mnogo iznad i Srbija ne može da ih juri.

Predstoji prijateljski meč sa Danskom, a onda i mečevi Lige nacija. Ukoliko se serija pobjeda Piksijevih "orlova" nastavi, vrlo lako bi mogli da preskoče dvije azijske selekcije i nađu se mnogo bliže drugom šeširu!

ŠTA ČEKA DRUGE?

Izvor: Profimedia

Portugal je prošao Tursku, mada su imali dosta sreće kada je iskusni Burak Jilmazpromašio penal i sada će se sastati sa Sjevernom Makedonijom u finalu. Srbiji bi mnogo značilo još jedno čudo Makedonaca, jer bi je "poguralo" ka mjestu u drugom šeširu! 

Takođe Srbija će gledati duel Poljske i Švedske u još jednom evropskom finalu baraža i navijaće za Poljake. Oni su ispod "orlova", dok Švedska ima 29 bodova više od Srbije i nema šanse da ih stigne, tako da bi evropski dio kvalifikacija mogao da donese dva mjesta više.

Takođe u duelu Mohameda Salaha i Sadija Manea u afričkim kvalifikacijama za Mundijal navijaće za Egipat, jer je Senegal bolji od Srbije na FIFA listi nakon osvajanja Kupa Afričkih Nacija.

A najteže će se Srbiji "namjestiti" rezutati u CONCACAF kvalifikacijama. Tu bi bilo dobro da i Meksiko i SAD ispadnu, mada je to teško očekivati. Oba tima imaju po 22 boda, tri više od Kostarike koja drži mjesto koje vodi u baraž i četiri više od Paname koja je iza.

Amerikanci do kraja igraju i sa Kostarikom i Panamom i dva poraza bi ih eliminisala potpuno, a poraz od Kostarike bi možda bio dovoljan da ispadnu u baraž. Sa Meksikom će to teže ići.

Meksikanci prvo gostuju Hondurasu, a onda su domaćini Salvadoru. Oba tima nemaju nikakav pritisak rezultata i Meksikanci su tu veliki favoriti, pa se ne treba mnogo nadati. Ipak, ako Srbija uspije da popravi svoj ranking, stigne neki od jedan ili dva tima koji su ispred nje neće morati da se brine o Meksikancima jer će biti potrebno da se samo tri ili četiri scenarija ostvare.

Dakle Srbija navija protiv Portugala, Švedske, Senegala, Meksika i SAD!

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC