• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbin ih odveo na prvi Mundijal, a sad će igrati sa "orlovima": Maradoni bili košmar, a u Katar su stigli filmski!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Srbija je dobila svoje rivale u grupi na Svjetskom prvenstvu, a Bora Milutinović ih nimalo nije obradovao ekipom iz posljednjeg šešira.

 kamerun sa srbijom u grupi na mundijalu u kataru Izvor: Profimedia

Reprezentacija Srbije dobila je rivale na žrijebu za Svjetsko prvenstvo u Kataru! Kuglice su htjele da se nađu u grupi G sa starim znancima iz Rusije, ekipama Brazila i Švajcarske. U odnosu na Svjetsko prvenstvo prije četiri godine jedini novi rival je ekipa Kameruna.

Nacionalni tim ove afričke države došao je "orlovima" kao protivnik iz posljednjeg šešira i svakako je jedan od najtežih koji je mogao da stigne odatle.  Legendarni Bora Milutinović je Srbiji vukao ovu kuglicu i nije ih previše obradovao svojim odabirom rivala. 

Možda će vas zanimati

Sa čuvenim Rigobertom Songom na klupi Kamerunci su uspjeli da stignu na Svjetsko prvenstvo tako što su prvo prošli kao prvi jako tešku grupu u kojoj su sa 15 bodova završili ispred Obale Slonovače. Potom su u baražu igrali sa Alžirom, a nakon što su izgubili sa 1:0 na svom terenu gol Erika Maksima Šupo Motana u 22. minutu duela u Alžiru im je donio produžetke. 

Kada igraju?

Srbija će se sa Kamerunom sastati u drugom kolu Svjetskog prvenstva 28. novembra 2022. godine. 

Svi su mislili da je Kamerun "gotov" kada je u 118. minutu Ahmed Tuba dao gol za 1:1 koji je dva minuta prije kraja produžetka vodio Alžirce dalje, ali nije to mislila Songova četa. 

Nisu odustajali, napali su svim sredstvima i dobili novog heroja nacije! A njegovo ime je Karl Toko Ekambi!

Poslije očajničkog centaršuta u 124. minutu meča, u posljednjem minutu nadoknade vremena, lopta mu je jednostavno pala na nogu i on je utišao stadion u Alžiru. 

ISTORIJA - SRBIN IH ODVEO NA MUNDIJAL, DOBIJALI MARADONU!

Izvor: YouTube/StevicIvan/Printscreen

Reprezentacija Kameruna je tokom skoro cijele jedne decenije vođena od strane jugoslovenskih stručnjaka. Prvo je nekadašnji golman Crvene zvezde Vladimir Beara vodio nacionalni tim Kameruna od 1973. do 1975. godine, a onda ga je na tom mjestu zamenio Ivan Ridanović. 

Nakon njega na mjesto selektora dolazi Branko Žutić pod čijom komandom je tim stigao do Svjetskog prvenstva 1982. godine. To je bio prvi nastup Kamerunaca na Mundijalima, ali ga ovaj Mladenovčanin nije dočekao na klupi nacionalnog tima, već je u Španiji '82 ekipu vodio Francuz Žan Vensan. 

Poslije njega je na klupu Kameruna stigao nekadašnji napadač Partizana i Crvene zvezde Radivoje Ognjanović, a od 1984. godine više nije bilo srpskih stručnjaka na njihovoj klupi. 

Za sada su igrali na sedam Mundijala, a samo su 1990. godine prošli grupu. Tada su senzacionalno bili prvi u grupi ispred Maradonine Argentine, koju su pobijedili sa 1:0 na otvaranju turnira. 

Tako su na neki način Jugoslaviju poslali na Argentinu u četvrtfinalu, a sam Kamerun je tada u osmini finala prošao Kolumbiju nakon produžetka, a u četvtfinalu je izgubio od Engleske, takođe nakon produžetaka. 

Što se Afrike tiče tu su pet puta bili prvaci na Kupu nacija, a dali su sve od sebe da i na prethodnom prvenstvu uzmu trofej. Organizovali su Kup nacija, ali ih je u polufinalu na penale dobio Egipat, pa su morali da se zadovolje trećim mjestom. 

PAMTIMO ETOA I MILU, A KO JE TU SAD?

Golman Ajaksa Andre Onana, suspendovan na godinu dana.
Izvor: Profimedia

Ipak, ova generacija Kameruna nije tako kvalitetna kao neke prethodne. Nemaju neku veliku svjetsku zvijezdu kakve su nekada biki Rože Mila ili Samuel Eto, ali ovaj tim je i te kako kvalitetan.

U odbrani sve počinje od Andrea Onane, sjajnog golmana Ajaksa koji se nakon suspenzije zbog dopinga vratio na gol "kopljanika" i svog nacionalnog tima. Iako mnogi afrički timovi kubure sa golmanima, Kamerunci su nastavili tradiciju odličnih čuvara mreže poslije dugogodišnjeg mandata Karlosa Kamenog na golu ove reprezentacije.

U veznom redu najveće ime je snažni defanzivni vezista Andre-Frank Zambo-Angisa koji često sam drži defanzivni dio veznog reda i sjajan je prije svega u duelima. Zadnji vezni Napolija je jedini koji je u veznom redu ovog nacionalnog tima igrao na najvišem nivou, a u napadu je konkurencija mnogo veća. 

Nekadašnji špic Partizana Leandre Tavamba se nada da bi mogao da zasluži poziv za Katar, ali neće mu biti lako. Tu je Vinsent Abubakar, nekada napadač Porta, koji je sa 33 gola treći najbolji strijelac u istoriji Kameruna. 

Takođe velika uzdanica je "džoker" velikih timova Erik Maksim Šupo Motan, koji za razliku od svoje uloge u Bajernu i PSŽ-u ovdje igra svaki minut i nosilac je tima. Naravno, sada su sve oči uprte i u nekadašnjeg krilnog napadača Viljareala, a sada uzdanicu Liona Karla-Toka Ekambija koji je svojim golom u 124. minutu baraža sa Alžirom i donio Kamerunu meč sa Srbijom. 

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC