• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uvedena nova VAR tehnologija u fudbalu! Sinoć u Ligi šampiona gol poništen zbog malog prsta, a niko se ne buni (FOTO)

Autor Haris Krhalić

Nova VAR tehnologija trebalo bi da bude brža i preciznija od prethodne.

 Polu-automatski sistem za ofsajde poništio pogodak Šika Izvor: Arena Sport/Screenshot

VAR tehnologija je već godinama u fudbalu i uglavnom su se svi navikli na nju, ali nije nikakva tajna da postoje trenuci kada nas sve nervira... To se posebno odnosi na čudno povučene linije i milimetarske ofsajde, a od ove sezone u Ligi šampiona u upotrebi je nova tehnologija koja bi trebalo da ostavi manje prostora za spekulacije.

Počela je da se koristi ove nedjelje na 16 utakmica Lige šampiona i već je dala rezultate, pošto se odluke donose brže, a grafika kojoj je predstavljena situacija znatno je prijemčivija "za oko" televizijskim gledaocima. Čak se ni treneri nisu bunili u javnosti i prihvatili su da je ovo budućnost fudbala, pošto je za razliku od prethodne tehnologije - situacija mnogo jasnija, tako da se nadamo da će teorije zavjere postati prošlost.

Tako je na meču Klub Briž - Bajer Leverkuzen (1:0) gol gostujućeg fudbalera Patrika Šika u 73. minutu poništio polu-automatski sistem za ofsajde, i to ekspresno!

Leverkuzen je gola koštao defanzivac Žonatan Ta koji je u ofsajdu bio svega nekoliko milimetara, odnosno nova tehnologija je prikazala da mu je bukvalno nožni prst bio u nedozvoljenoj poziciji. Nova grafika nije ostavila prostor za dilemu pošto je igraču Bajera prst "virio" preko granice ofsajda.

Inače, senzor unutar lopte šalje podatke 500 puta u sekundi, čime precizno omogućava otkrivanje tačke udarca za odluke o ofsajdu, a linije se "izvlače" na osnovu 3D modela koji su precizniji od televizijskog snimka.

Kako se vama čini nova tehnologija?

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC