• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Piksi ih zove da se dokažu za Mundijal - ovo je posljednja šansa: Srbija igra dva meča, a oni se bore za Katar!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Dva meča koje će reprezentacija Srbije igrati u septembru posljednja su prilika da se nekoliko fudbalera izbori za put na Mundijal.

 Dragan Stojković Piksi pozvao nove igrače u reprezentaciju Srbije Izvor: MN PRESS

Svjetsko prvenstvo u Kataru veoma je blizu, a reprezentacija Srbije nema mnogo prostora za eksperimentisanje. Zna se stav selektora Dragana Stojkovića - u reprezentaciju se teško "upada", pa oni koji su tu tokom većeg dijela njegovog mandata uglavnom već imaju spakovane kofere za Mundijal. Ipak, u septembru će biti promjena...

Po informacijama koje su se pojavile prethodnih dana, na spisku selektora Srbije za mečeve u Ligi nacija biće barem dva nova imena, a moguće je da Piksi iznenadi javnost još nekim pozivom. Nema ništa čudno u tome, utakmice protiv Švedske u Beogradu i Norveške u Oslu biće idealna prilika da legenda srpskog fudbala na djelu vidi da li postoji još neki igrač kojeg će povesti u Katar!

Naravno, kostur tima se zna, ali postoji nekoliko nedoumica kada je u pitanju konačan spisak od 26 fudbalera koji će krenuti na Svjetsko prvenstvo. Zato su dva meča u septembarskom prozoru (24. i 27.) "kvalifikacioni" za igrače koji su trenutno nadomak A selekcije. Pa, da krenemo redom...

Četvrti golman - da li će ga Piksi voditi u Katar?

Izvor: MNPRESS

Na Mundijal u Kataru selektori će moći da povedu 26 igrača, trojicu više nego na prethodno Svjetsko prvenstvo, a zbog toga bi lideri nacionalnog tima mogli da se opredijele i za četvoricu golmana. Vjerovatno se neće mnogo selektora odlučiti na taj potez, ali Dragan Stojković Piksi ranije je umio da zove četvoricu čuvara mreže na okupljanje nacionalnog tima. Tako su Marko Dmitrović, Predrag Rajković i Vanja Milinković-Savić povremeno dobijali konkurenciju u reprezentaciji.

Do sada su na spisku selektora bili Đorđe Nikolić, Marko Ilić i Mile Svilar, a sjajnim partijama u MLS ligi polako se nameće i Đorđe Petrović. Ukoliko neko od njih dobije poziv za mečeve protiv Švedske i Norveške, ne bi bilo iznenađenje da u Katar otputuje kao četvrti golman nacionalnog tima!  

Srđan Babić - nije debitovao, a ozbiljan kandidat!

Ivan Šaponjić i Srđan Babić
Izvor: MN PRESS

Dugogodišnji mladi reprezentativac i šampion svijeta sa reprezentacijom do 20 godina u fantastičnoj je formi u Španiji, pa nije iznenađenje što će u septembru dobiti priliku da debituje. Babić je prethodne sezone igrao drugi rang španskog fudbala, ali je njegova Almerija izborila plasman u Primeru i tamo mu ukazala veliku čast - postao je kapiten ekipe. Već u prvom kolu odmjerio je snage sa Karimom Benzemom, a dobre igre skrenule su Piksijevu pažnju ka Primeri.

Zbog problema koje je Srbija u prethodnom periodu imala sa pozicijom štopera, ne bi bilo iznenađenje da se Babić odmah ustali u postavi Srbije. Bivši fudbaler Crvene zvezde već ima iskustvo igranja u formacijama sa tri defanzivca, a kod Piksija bi mogao da igra i kao centralni i kao lijevi štoper. Fudbalski stručnjaci prethodnih godina često su u prvi plan isticali pas koji Babića krasi i kojim može da počinje napade iz poslednje linije, a to će mu svakako biti plus kod Dragana Stojkovića, koji voli da i defanzivci igraju fudbal!

Strahinja Eraković - u reprezentaciji samo štoper!

Izvor: MN PRESS

Ove sezone je u Crvenoj zvezdi igrao na tri pozicije u posljednjoj liniji, ali u reprezentaciji neće biti dileme. Eraković će dobiti poziv za septembarsko okupljanje i kod Dragana Stojkovića igraće na svojoj prirodnoj poziciji. Srbiji su potrebni štoperi, a talentovani fudbaler Crvene zvezde trenutno figurira kao idealan kandidat da "pojača" konkurenciju u zadnjoj liniji.

Mladi fudbaler Zvezde dobio je poziv i za prethodno okupljanje nacionalnog tima, ali se čini da će pravi izazovi za njega biti mečevi protiv Švedske i Norveške. Mogla bi to da bude generalna proba pred Katar, posljednja prilika da se dokaže selektoru i izbori mjesto u timu koji će predstavljati Srbiju na Mundijalu.

Uroš Račić - otišao po minute u Portugal

Izvor: MN PRESS

Na početku nove sezone u Valensiji uopšte nije igrao i to je bio jasan znak. Račić je znao da mora da pronađe klub kako bi Dragana Stojkovića ubijedio da mu je potreban na Mundijalu. Vezni fudbaler preselio se u Portugal i tokom jednogodišnje pozajmice igraće za Bragu, a čini se da je to fantastičan potez za njegovu karijeru. Već je igrao u portugalskom fudbalu kada je nastupao za Famalikao, a sa jednim od najvećih klubova u zemlji imaće i odlične mečeve u grupnoj fazi Lige Evrope.

Sve to moglo bi da utiče na Račića da tokom jeseni "zacementira" svoje mjesto u nacionalnom timu. On je redovan na spisku selektora Dragana Stojkovića, ali je tokom posljednja tri meča za reprezentaciju odigrao tek nešto više od 30 minuta. Da bi bio siguran putnik na Svjetsko prvenstvo, moraće da ima malo veću ulogu tokom dva septembarska meča.

Ivan Ilić - Piksi ga obožava, ali konkurencija je paklena!

Izvor: MN PRESS

Veliki italijanski klubovi oduševljeni su mladim Ivanom Ilićem, momkom koji je iz Mančester sitija stigao u Veronu i od tada pruža fantastične partije u Seriji A. Stizale su ponude da se preseli u neki od jačih klubova, a njegovim mečevima oduševljen je i Dragan Stojković. Redovno dobija pozive u reprezentaciju mlađi od braće Ilić, ali je za sada odigrao samo tri meča u seniorskoj reprezentaciji.

Djelimično su razlog za to i njegove godine, pošto je Ivan nekoliko puta "pozajmljen" mladoj reprezentaciji kako bi bio lider svoje generacije. Ipak, djeluje da će u narednim godinama Dragan Stojković baš njemu davati mnogo više slobode u reprezentaciji, pa bi mečevi u Ligi nacija trebalo da budu potvrda njegovog statusa u očima srpskog selektora.

Četvrti napadač - ima li mjesta u avionu?

Izvor: MN Press / Aflo

Aleksandar Mitrović i Dušan Vlahović terorišu golmane u Engleskoj i Italiji, Luka Jović je u potrazi za minutima promijenio klub i pojačao Fiorentinu, pa se postavlja pitanje da li je Srbiji potreban četvrti napadač. Kao što smo već rekli, broj mjesta u avionu povećan je za tri, pa se može očekivati da Stojković jedno "potroši" baš na ovu poziciju. Kao najbliži kandidati pozivu ističu se Đorđe Jovanović i Dejan Joveljić.

Nekadašnji fudbaler Partizana sjajno igra u Izraelu, gdje je član Makabija iz Tel Aviva. On je ove sezone na devet odigranih mečeva upisao šest golova i tri asistencije, a za seniorsku reprezentaciju Srbije debitovao je u junu protiv Slovenije. Sa druge strane, Joveljić ima dva meča za nacionalni tim, a trenutno igra u MLS ligi. On je član Los Anđeles Galaksija i iza njega je nevjerovatna sezona u SAD. Na 32 meča u sezoni postigao je 14 golova i zabilježio tri asistencije, a treba istaći da je tokom većeg dijela sezone u igru ulazio sa klupe.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC