• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od moćne Barselona ostao je samo jedan igrač! Pep Gvardiola ih vodio, a tika-taka fudbalom osvojili su sve - sad je kraj

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Jedan za drugim, igrači koji su u dresu Barselone pisali istoriju svjetskog fudbala odlaze iz kluba. A njihov moćan tim odlazi u sjećanje.

 Od moćne generacije Barselone ostao samo Serhio Buskets Izvor: Profimedia

Odlaskom Đerara Pikea u penziju, skoro je potpuno rasformiran moćni tim Barselone, koji je na prelasku prve i druge decenije 21. vijeka bio najjači na svijetu.

Od nekadašnjeg sastava koji je 2009. i 2011. bio šampion Evrope u klubu je ostao samo Serhio Buskets, defanzivni vezista i kapiten "Blaugrane". Ostali su ili završili karijere (Pujol, Ćavi, Maskerano, Vilja, Viktor Valdes, Abidal...) ili su otišli, poput Mesija koji je u PSŽ-u, Danija Alveša koji se vratio pa ovog ljeta otišao u Meksiko, Andresa Inijeste koji godinama igra u Japanu, Pedra koji je preko Čelsija i Rome došao do Lacija...

Naravno, trener Barselone bio je Pep Gvardiola, koji je u četiri godine (2008-2012) napravio rezultate i uspjehe kao nijedan trener prije njega, a onda je otišao dalje i kuriozitet je to da i dalje nije osvojio Ligu šampiona van Nou Kampa. Ipak, ono što je uradio sa moćnim Kataloncima toliko je duboko da bi ostao upamćen kao jedan od najvećih čak i da ništa nakon toga nije osvojio sa Bajernom ili Mančester sitijem. A osvojio je gomilu trofeja, koji ga po svemu sudeći čekaju i na kraju tekuće sezone.

Za to vrijeme, Barselona prolazi kroz turbulencije sa Ćavijem na klupi, gdje se klupskoj legendi sve glasnije drma mjesto, pogotovo poslije bolne i šokantne eliminacije iz grupne faze Lige šampiona. I to drugu godinu zaredom.

Dok se mnogi sjećaju Mesijeve, Ćavijeve i Pikeove generacije, nevjerovatno zvuči da Barsa već dvije jeseni zaredom završava u Ligi Evrope, utješnom takmičenju u kojem tako veliki klub samo gubi novac i u kojem ne želi da bude. Ipak, da bi pokušala da se primakne nekadašnjim visinama, Barsa će i pored zvučnih i skupih pojačanja (Rafinja, Levandovski, Kunde) ipak još morati da raste na svim frontovima i u svakom aspektu.

Kada je u pitanju domaće takmičenje, Real Madrid je taj koji se pita i u posljednje tri sezone osvojio je dvije titule, uz nevjerovatan niz titula u Ligi šampiona (pet od sezone 2013/14). Za to vrijeme, na Nou Kampu se opraštaju od legendi i pokušavaju da stvaraju nove legende od Pedrija (19), Gavija (19), Ansu Fatija (20)...

Pročitajte i ovo



Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC