• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sreli smo Rusa na Svjetskom prvenstvu u Kataru: Nosi trobojku, navija za Srbiju i Iran! Nije to "duga" zastava!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Simpatični dekica Sergej iz Sibira šetao je za navijačkim rekvizitima i zastavom Rusije bez ikakvih problema usred FIFA navijačke zone. /od reportera MONDA Milutina Vujičića iz Katara/

 Rus na Mundijalu navija za Srbiju Izvor: MONDO/MILUTIN VUJIČIĆ

Skoro dvočasovno "uživanje" u tehno ritmu u najvećoj FIFA fan-zoni zamalo se pretvorilo u potpuni fijasko jer nisam mogao da pronađem nikoga od "naših" ljudi. Uglavnom su dominirali Meksikanci, Argentinci, Tunižani, Englezi, Ekvadorci i Francuzi, a kada sam ugledao porodicu iz Srbije - svanulo mi je i dugo se nisam tako obradovao nepoznatim komšijama. A, izgleda da je nakon toga sve išlo na bolje, pa sam dobro protrljao oči kada mi se učinilo da u blizini dijela gdje se prodaju skupocjena pica i još skupocjenije pivo - vidim obrnutu "trobojku".

Pomislih u tom trenutku da nisam nešto pogriješio, da mi se možda od zastava Paragvaja nije učinila ruska, ma da nije možda neko od srpskih navijača pokušao da bude duhovit? Ne, kada sam prišao simpatičnom čikici koji je sa sobom gurao kolica - zaista je to bio Rus. A njegove reprezentacije nema na Svetskom prvenstvu pošto je usljed sankcija FIFA (zbog rata u Ukrajini) izbačena iz baraža i nije imala ni šansu da se kvalifikuje.

Zaprepastilo me je da je imao hrabrost da se pojavi sa ruskom zastavom, posebno jer me je nekoliko sati prije posjete navijačkoj zoni ispred stadiona jedna volonterka čudno pogledala i prije nego što sam završio pitanje o stanici Ubera (inače nevjerovatno jeftinog u Kataru) dodala jedno gotovo sažaljevajuće: "Jesi li ti iz Rusije?".

Kada sam isto pitanje postavio veselom dekici i dodao da sam ja iz Srbije, nije oklijevao ni sekunde: "Da, da ja sam iz Rusije, došao sam ovdje na Svjetsko prvenstvo da uživam u fudbalu".

Pošto nije najbolje čuo od preglasne muzike, niti razumio engleski (nije mu ni srpski zvučao naročito poznato), uspio sam tek da izvučem da se zove Sergej i da je iz Barnaula u Sibiru, dok je za čudo lakše razumio pitanje za koga će u ovih mjesec dana navijati na Svjetskom prvenstvu kada nema njegove Rusije.

Izvor: MONDO/MILUTIN VUJIČIĆ

"Došao sam da navijam za fudbal. Srbija? Da, navijaću i za Srbiju i za Iran...", nasmijao se poslije toga Sergej i ukoliko ste bar tri puta u posljednjih godinu dana upalili televizor, shvatićete kontekst zbog kog su ove reprezentacije najbliže srcu šarmantnom Sibircu.

Uspio je još da doda da je "protiv Velsa i Engleske", što takođe nije iznenađenje, a rekao nam je i da nije imao nikakvih problema u Kataru dok je na festivalu i ulicama Dohe šetao sa zastavom Rusije. Nije im zasmetalo ni "rusko srce" na obrazu (ili su tolerisali zbog njegovih godina), ali vidjećemo kako će izgledati to kada pokuša da uđe na stadion. Kolege iz Brazila su danas umalo uhapšene pošto su na "Lusail" krenule sa zastavom brazilske države Pernambuko na kojoj je duga (u tri boje) i što je alarmiralo volontere, pa policiju - dobro znate zbog čega.

Pogledajte

00:16
Ruski navijač u Kataru
Izvor: MONDO/Milutin Vujičić
Izvor: MONDO/Milutin Vujičić

Pogledajte i kako izgleda atmosfera u FIFA navijačkoj zoni.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC