• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovo je jedino mjesto u Japanu gdje će navijati i za Hrvate! Evo zbog čega Japanci u ovom gradu obožavaju "vatrene"!

Autor Haris Krhalić

Lokalni bar u ovom gradu nosi ime po proslavljenom hrvatskom fudbaleru Davoru Šukeru.

 Kafić u Japanu Davor Šuker Izvor: Youtube/ Tokamachi-Croatia Host Town/Screnshoot

Tomakači - ovaj grad bi mogao biti jedino mjesto u Japanu gde će se radovati čak iako Hrvatska postigne gol protiv Zemlje izlazećeg sunca na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Utakmica osmine finala između Japana i Hrvatske počeće 5. decembra u ponoć po japanskom vremenu. Navijači širom zemlje će ostati budni do kasno nadajući se da će Japan moći da izvede još jednu preokret protiv evropske sile i po prvi put stigne do četvrtfinala.

Imam pomiješana osećanja. Želim da i Hrvatska pobijedi”, izjavio je Rjoiči Kamimura, 75, bivši zvaničnik gradske vlade.

Ovaj japanski grad i njegovi stanovnici razvili su čvrste veze sa Hrvatskom tokom još jednog Svjetskog prvenstva. Bilo je to 2002. a prvenstvo su organizovali zajednički Japan i Južna Koreja. Grad Tokamači je izabran za mjesto održavanja trening kampa hrvatskog tima prije turnira. Kamimura je vodio kancelariju koja je upravljala odborom za promociju trening kampa, a koordinirao je mogućnosti razmjene između hrvatskih igrača i stanovnika Tokamačija. To je bio početak prijateljstva između ovog japanskog grada i Hvrtaske koje je ostalo snažno evo već 20 godina. Hrvatski igrači 2002. godine rado su učestvovali u raznim aktivnostima u samom gradu pa su tako držali časove fudbala djeci koja žive u ovom japanskom gradu. A bilo je i devet treninga otvorenih za javnost. Jedan od hrvatskih fudbalera, Niko Kovač, poklonio je Kamimuri svoj fudbalski dres sa brojem 10 prije nego što je napustio grad.

“To me je navelo da shvatim da su najbolji fudbaleri takođe najbolji u manirima i obzirnosti prema ljudima“, rekao je Kamimura.

Od tada je podržavao hrvatske igrače, uključujući i tokom fudbalske utakmice mladih u Japanu. Godine 2003. grad Tokamači je započeo, sada već tradicionalno, godišnje fudbalsko takmičenje pod nazivom "Kup Hrvatske“. Fudbalski savez Hrvatske je obezbijedio čak i trofej za pobjednički tim.

Ovaj japanski grad je ponovo bio domaćin trening kampa za hrvatske sportiste pred odložene Olimpijske i Paraolimpijske igre u Tokiju 2020. Tomoya Kaizava, 53, vlasnik lokalnog paba paba koji se zove “Davor" takođe ima jaku vezu sa hrvatskim fudbalom.

Prije početka Svjetskog prvenstva 2002. Kaizava je radio kao kuvar u hotelu u gradu u kojem su odseli hrvatski igrači. Posebno je bio impresioniran jednim od igrača, Davorom Šukerom, piše The Asahi Shinbun.

“On je sjajan fudbaler i takođe ljubazan čovjek“, prisjeća se Kaizava.

Šuker je osvojio Zlatnu kopačku na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. postigavši šest golova u sedam mečeva. U Tokamačiju, više od 100 djece i odraslih zatražilo je od Šukera autogram na lokalnom času fudbala. Lehendarni Šuker je svima izašao u susret. Kaizava je rekao da je, kada je vidio tu scenu, iznenada pomislio: "Želim da otvorim bar sa njegovim imenom." Iako nije imao konkretne planove za bar, zamolio je Šukera da napiše nešto i nacrta ilustracije na japanskim karticama koje bi se koristile u budućem pabu. Šuker je pristao i upitao: "Kada ćeš otvoriti svoj bar?“ Sljedeće godine, odgovorio mu je Kaizava.

Potom je dao otkaz i otvorio bar godinu dana nakon što je upoznao Šukera.

“Zahvaljujući Šukeru sam osnovao sopstveni bar i eto brzo je prošlo 20 godina. Uspio sam nekako da zadržim bar”, rekao je on.

Utakmica u Kataru biće treći susret Svjetskog prvenstva između Japana i Hrvatske. Hrvatska je pobijedila Japan na Svjetskom prvenstvu 1998, dok su timovi igrali neriješeno na Svjetskom prvenstvu 2006. u Njemačkoj. Njihov sljedeći meč biće prvi van grupne faze. U Tokamačiju će biti organizovano javno praćenje utakmice, a organizatori događaja ohrabruju učesnike da “podrže oba tima“.

“Mogao sam da navijam za oba tima na ovom Svjetskom prvenstvu da nisu bili jedni protiv drugih“, rekao je Kaizava. „Ali radujem se što ću vidjeti i jedne i druge kako igraju.”

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC